vrijdag, mei 25, 2007

Zeilen aan de Zijl


Woensdag hadden we in de steunfractie bezoek van Jan-Willem Versluijs, exploitant van de jachthaven Lockhorst. Hij maakte ons op een leuke en openhartige manier ons deelgenoot van zijn plannen voor een jachthaven aan De Zijl voor plm 450 boten (4ha.) aan de Zijl, met horeca, eventueel trekkershutten, een aantal brandstofstation en een inrichting die het prettig moet maken er ook te verblijven. Om het even te plaatsen: het is aan de zuidkant van de Kaag, tegen Leiden-Merenwijk aan.

Het plan op zich is een mooi plan, met aandacht voor kwaliteit. Hrt past ook in het soort recreatie waar wij met Teylingen naar toe willen. Het is ook nog wel behoorlijk concept, vandaar dat ik jammer genoeg ook geen plattegrondje kan tonen. De twee belangrijkste contra's wat betreft de locatie die in onze afweging gaan meespelen, zijn:
  • de ingreep in het groen

  • de spin off richting Warmond. Het grondgebied is weliswaar Teylings, maar qua orientatie sluit de plek aan De Zijl aan bij Leiden, en zo zullen bezoekers dat ook beleven.

De vraag die wij ons als PvdA nu gaan stellen, is: zijn er nog andere locaties die even haalbaar zijn maar deze bezwaren minder hebben? En als dit toch de best mogelijke lokatie is:kunnen we dan ja zeggen? Daar moeten we binnen de fractie ook nog wel op 1 lijn komen, maar dat wordt wel een leuk gesprek.

Elsbeth en Hans zullen in elk geval gezamenlijk rond de Kaag ook nog lokaties nagaan (ook in letterlijke zin: ter plekke bekijken).

zondag, mei 20, 2007

Uren, dagen, maanden, jaren


Tja, de tijd gaat wel hard. Zo heb je een commissie Ruimte die tot na enen 's nachts duurt, en met een halve verkoudheid erbij heb je daar bijna een week later nog last van. Al is de hemelvaart niet zo hemelbestormend geweest, ik ben nog niet helemaal fit. Nog de weekenddienst van de tandarts moeten inroepen, dus ik heb me wel eens beter gevoeld. Dan zijn vier dagen vrijaf opeens ook weer om.

En dat, terwijl er op het gebied van het raadswerk een paar dingen waren die toch best wel voldoening gaven. Ten eerste het interview met mij op Holland Centraal. Holland Centraal zit midden in een verbouwing, en moet nog een definitieve ruimte intrekken achter het Elizabethgasthuis. Nu zitten ze nog op zolder, en in de avondzon was het een ontspannen gesprek.
.
Daarnaast wist wethouder Gerrit van der Meer al snel een reactie te geven op onze schriftelijke vragen over de afgifte van een bouwvergunning voor de UMTS-mast aan de slotlaan 7 in Sassenheim, en hij gaat met de KPN in gesprek of een "creatieve oplossing" nog mogelijk is. Gezien het feit dat ook de andere vier fracties zich achter de vragen konden scharen, geeft je toch het gevoel dat je blijkbaar goed bezig bent.

woensdag, mei 16, 2007

krap of ruim


ruimte blijft het grootste knellende thema in de regio. Nemm nu afgelopen week: het werkbezoek aan het afgekeurde verzorgingstehuis Liduina. Nieuwbowplannen zijn er ,er moet ook echt wat gebeuren. Vooral het sanitair is echt benden de maat voor minder valide ouderen (en als je nog wel kwiek en lenig bent, kom je de Liduina echt niet in. Maar het zal qua bouwhoogte nog best een lastig verhaal worden met het beschermd dorpsgezicht, ook al komt de voorgevel in de originele stijl weer helemaal terug, zelfs met de ingang in oude glorie hersteld..


toilet? Nee, toilet en wasruimte en douche.

maquette van de nieuwbouw

Ook krap: de kringloopwinkel 'Klein Waterlooplein' in Voorhout. Bram Montanus kreeg het vrijwilligerscomplment van de gemeente Teylingen, maar veel liever zou hij een groter onderkomen krijgen dan dat hij nu achter buurthuis 'De Speleweij' heeft.


Bram montanus ontvangt het vrijwilligerscompliment


Overvol, maar toch soms kleine juweeltjes ertussen. Ik heb ook weer wat leuks voor mijn spellenverzameling ontdekt, en voor 50 cernt laat je het dan toch niet liggen.

nee, dan nog dat kleine gevoel van net-als-in-Frankrijk met die Limousin-koeien in de Boekhorstpolder.

donderdag, mei 10, 2007

je verzint het niet


Soms gebeurt echt wat je nog niet in een slechte roman zou willen lezen. Ik heb een tijdje geleden bericht over een gesprek op 21 februari met de Medezeggenschapsraad van basisschool ' de Overplaats' in Sassenheim over de UMTS-zendmast naast hun schoolplein. Het liefst zou de MR die zendmast zien vertrekken. We hebben een huiswerkafspraak en treffen elkaar op 30 mei weer.

Laat de KPN nu op 30 maart een bouwaanvraag voor vervanging van de bewuste mast hebben ingediend, en wel vervanging door een hogere (40 ipv 30m) mast met faciliteiten om ook voor andere telecomproviders om UMTS-antennes op te hangen. Kortom, een onaanvaardbare situatie in de ogen van de MR van De Overplaats die ze hoopt te veranderen wordt "doodleuk" gewijzigd... in iets dat nog minder acceptabel is.

Nu even het procedure-intermezzo: De aanvraag valt onder de 'lichte' bouwvergunningen, en die moeten volgens de Woningwet art 46 binnen zes weken verleend dan wel afgewezen worden (als de gemeente niet op tijd beslist, mag je na zes weken " van rechtswege" aan de gang). En als er geen strijdigheid is met voorschriften, welstand en het geldende bestemmingsplan, MAG een gemeente een bouwvergunning niet weigeren en MOET ze die verlenen. Politieke en beleidsmatige ruimte in de aanvraagprocedure is daarmee nul. 26 april is de vergunning verleend, vanaf 1 mei staat de bezwaarprocedure open, en "we" hebben het uit de krant moeten vernemen...

Geen wonder dat dit de MR van de Overplaats helemaal in het verkeerde keelgat schiet. Vervolgens kunnen wij raadsleden nog iets proberen om het vertrouwen weer een beetje te herstellen, maar ik ben er allerminst gelukkig mee (hoe waterdicht het juridisch allemaal wel lijkt te zijn). Op zijn minst was een iets eerder signaal vanuit de gemeentelijke organisatie zelf (goh, ook al is dit qua procedure een licht gevalletje, maar weet dat er op die-en-die locatie wel iets staat te gebeuren) op zijn minst wel handig geweest. Dan hadden wij, als volksvertegenwoordigers, onze gesprekspartners ook kunnen informeren, en had het niet geleken alsof de gemeente aan de ene kant zich voordoet te luisteren en aan de andere kant "toch haar eigen zin doet".
Zo ligt het niet, (het staat de KPN als elke andere rechtspersoon in Nederland natuurlijk vrij om een bouwvergunningaanvraag op enig moment in te dienen wanner ze daartoe aanleiding ziet, en de gemeente MOET dat afhandelen) maar probeer het maar eens weer recht te breien. We hebben gisteren in onze PvdA-steunfractie overlegd, ik ben vanochtend de vergunningsaanvraag wezen inzien, en we zullen (zo mogelijk ook met andere fracties) wel een paar schriftelijke vragen richting college opstellen of en hoe we dit soort brokken beter kunnen voorkomen.

woensdag, mei 09, 2007

raadslid van de week


..maar niet deze week. Ik heb de eer om volgende week vrijdagavond 18 mei tussen 19:30 en 20:00 op Holland Centraal, de lokale omroep dus, een half uur geinterviewd te worden over mijn diepste drijfveren enzovoorts. Nu ben ik al een aantal keren met veel plezier bij Holland Centraal aangeschoven. hoewel radiowerk wel lastig is - ben er soms toch wat te wijdlopig voor- vind ik het altijd wel leuk. Ik zal mijzelf kort houden, heus!