donderdag, mei 10, 2007

je verzint het niet


Soms gebeurt echt wat je nog niet in een slechte roman zou willen lezen. Ik heb een tijdje geleden bericht over een gesprek op 21 februari met de Medezeggenschapsraad van basisschool ' de Overplaats' in Sassenheim over de UMTS-zendmast naast hun schoolplein. Het liefst zou de MR die zendmast zien vertrekken. We hebben een huiswerkafspraak en treffen elkaar op 30 mei weer.

Laat de KPN nu op 30 maart een bouwaanvraag voor vervanging van de bewuste mast hebben ingediend, en wel vervanging door een hogere (40 ipv 30m) mast met faciliteiten om ook voor andere telecomproviders om UMTS-antennes op te hangen. Kortom, een onaanvaardbare situatie in de ogen van de MR van De Overplaats die ze hoopt te veranderen wordt "doodleuk" gewijzigd... in iets dat nog minder acceptabel is.

Nu even het procedure-intermezzo: De aanvraag valt onder de 'lichte' bouwvergunningen, en die moeten volgens de Woningwet art 46 binnen zes weken verleend dan wel afgewezen worden (als de gemeente niet op tijd beslist, mag je na zes weken " van rechtswege" aan de gang). En als er geen strijdigheid is met voorschriften, welstand en het geldende bestemmingsplan, MAG een gemeente een bouwvergunning niet weigeren en MOET ze die verlenen. Politieke en beleidsmatige ruimte in de aanvraagprocedure is daarmee nul. 26 april is de vergunning verleend, vanaf 1 mei staat de bezwaarprocedure open, en "we" hebben het uit de krant moeten vernemen...

Geen wonder dat dit de MR van de Overplaats helemaal in het verkeerde keelgat schiet. Vervolgens kunnen wij raadsleden nog iets proberen om het vertrouwen weer een beetje te herstellen, maar ik ben er allerminst gelukkig mee (hoe waterdicht het juridisch allemaal wel lijkt te zijn). Op zijn minst was een iets eerder signaal vanuit de gemeentelijke organisatie zelf (goh, ook al is dit qua procedure een licht gevalletje, maar weet dat er op die-en-die locatie wel iets staat te gebeuren) op zijn minst wel handig geweest. Dan hadden wij, als volksvertegenwoordigers, onze gesprekspartners ook kunnen informeren, en had het niet geleken alsof de gemeente aan de ene kant zich voordoet te luisteren en aan de andere kant "toch haar eigen zin doet".
Zo ligt het niet, (het staat de KPN als elke andere rechtspersoon in Nederland natuurlijk vrij om een bouwvergunningaanvraag op enig moment in te dienen wanner ze daartoe aanleiding ziet, en de gemeente MOET dat afhandelen) maar probeer het maar eens weer recht te breien. We hebben gisteren in onze PvdA-steunfractie overlegd, ik ben vanochtend de vergunningsaanvraag wezen inzien, en we zullen (zo mogelijk ook met andere fracties) wel een paar schriftelijke vragen richting college opstellen of en hoe we dit soort brokken beter kunnen voorkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten