vrijdag, mei 05, 2006

Bevrijdingsdag


Gisteren niet bij de Dodenherdenking geweest, maar dat had een puur pratische reden. Mijn vrouw was gevraagd de lezingen te doen bij de overdenking, en rond achten is zo'n beetje precies de kinderbedtijd bij ons. De tweeling heeft toch maar even in pyjama en met gepoetste tanden met mij meegekeken bij de kranslegging, en ik ben best trots op ze dat ze twee minuten stil bleven.

Het thema dit jaar is vrijheid in verscheidenheid. Dat is lastig, want het heeft veel te maken met tolerantie van zaken waar je je zelf niet bij thuis voelt of wat jew zelf tegenstaat. En net waar democratie niet de wil opleggen van de meerderheid is, maar de beschreming van de minderheid, zo kent vrijheid ook zijn grenzen waar die de zelfbeschikking van de ander raakt. En de vrijheid om te kunnen zeggen wat je wilt, betekent nog niet dat je alles moet willen zeggen.

De verscheidenheid is belangrijk: het gaat niet om het bejubelen van multicultureel volksdansen, het gaat om de kans geven om je eigen plek te vinden. Dus wel: ruimte voor een moskee. Dus niet: gedwongen huwelijken en afbreken van de opleiding van je dochter tolereren. Wel: scherpe polemieken. Niet: gebruik van geweld goedpraten. Verschil is er, en verscheidenheid ook een groot goed waarop je zuinig moet zijn. Want dat is wel een grote les uit het fascisme, dat elke geringe afwijking met gruwlijke middelen gelijkschakelde.

Op de bank hebben we ook nog een stukje gezien van Amateur-filmbeelden uit 40-45 in het TV-programma 'Andere tijden'. Na een brandend Rotterdam ook een gezellige Kaagweek in Warmond in juni 1940, in kleur zowaar. Over verscheidenheid gesproen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten