zondag, oktober 08, 2006

Het doel of de middelen

Zaterdagochtend viel de programmabegroting 2007 van Teylingen op de mat. Dan is de nieuwsgierigheid toch wel erg groot, en ga ik (tot ongenoegen van mijn vrouw) gelijk even lezen. 't Is een dun boekwerkje, dus dat zou dus mooi op hoofdlijnen kunnen zijn. Maar het eerste dat mij opvalt, is dat het duale denken nog niet goed erin doorklinkt. Wat bedoel ik? Het betekent in feite het behandelen van de drietrapsraket:
  • wat wil je bereiken? (doel)
  • wat ga je daarvoor doen (middel)
  • wat mag dat kosten?
Het beste is, wanneer de doelen ook nog voorzien zijn van indicatoren waarop je dat doel beoordeelt. Bijvoorbeeld: als je je ten doel stelt dat losliggende stoeptegels snel moeten worden vastgelegd, kun je dat meten met een indicator dat ten minste 98% van de gemelde losliggende stoeptegels binnen 1 werkdag weer zijn aangestampt.zinnig
Het gaat op meerdere punten in verschillende hoofstukken mis. Het middel wordt tot doel verheven. Neem het hoofdstuk Ruimte: onder ' doelen' staat vermeld: het ontwikkelen van een visie,belangen afwegen, woonvisie opstellen, prestatieafspraken.... Zijn we er daarmee? Nee! Dit zijn MIDDELEN om te komen tot bijvoorbeeld de bouw van starters- en levensloopbestendige woningen (ook weer een middel) om daarmee de krapte voor jongeren en ouderen op de woningmarkt te verminderen. Dat laatste kun je meten, in lengte van wachtlijsten of gemiddelde wachttijden. Daar kun je op sturen en oordelen. Niet op de productie van papier.

Bij recreatie en toerisme is het al iets beter, maar ook hier worden plannen en visie "doel". De hoofdstukken verkeer, welzijn en veiligheid en handhaving ontkomen er ook niet aan. Maar vooral bij Bestuur staan een paar mooie doelen: 'Houden enquete bewoners ' t Lage Land' en 'afleggen werkbezoeken'. Hmmm... Zijn we klaar als er een enquete is gehouden? Zijn er geen andere middelen die misschien efficienter zijn? Of zou de enquete er misschien toe moeten leiden dat we weten of de bewoners in het Lage land wel of niet bij Teylingen willen blijven? En waar moeten de werkbezoeken toe leiden? Misschien tot meer kennis? Grotere bekendheid en positiever imago gemeenteraad? Aangezien de gemeente juist nog structureel 850,000,- moeten bezuinigen, mag je het verschil tussen doel en middel niet uit het oog verliezen.

Het is blijkbaar moeilijk om los te komen van het instrument. Neem even een stapje terug, en probeer een maatregel in het hele plaatje te plaatsen. Dat is lastig, maar maakt de discussie die daarna kan volgen opeens wel een stuk helderder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten