maandag, mei 12, 2008

allergie van rechts


Nee, en dan gaat het niet over mijn hooikoorts die deze dagen ook weer helemaal in zijn element is. Met een dosis Prevalin, Reactine en strand hou ik het nog wel in de hand.

Het gaat wel over de cliche-combinatie PvdA-allochtonen, en wel de mogelijkheid waar staatssecretaris Jet Bussemaker voor open stond: om allochtone leerlingen wat meer voorstellingsvermogen bij hun afkomst te bieden, zoals bijvoorbeeld excursies naar de graven van rond de 20 gesneuvelde Franse Marokkanen die in Zeeland begraven liggen. Als een waar broodje-aapverhaal werd het van een zijdelingsantwoord van Jet in een TV-programma opgeklopt tot het onderwerp van haar 4-meispeech, en onder andere Ronald Sorensen (in Trouw) en Afshin Elian (in Elsevier) slepen hun messen.
Ronald Sorensen maakte het wel heel bont. Hij stelde dat de in 1940 verdronken militairen Franse staatsburgers waren en dus niet als marokkanen konden tellen (kip, ik heb je: dan noemen we het bij alle overlast van groepen 2e-generatie allochtonen ook aleeen nog maar hun Nederlandse nationaliteit) en dat vijf jaar voor de bevrijding sneuvelen ook niet telde. (Hmm... ruimen we de Grebbeberg dan ook maar op?)

En daar gaat het nu eigenlijk niet om. Als het om de absolute grootte van de bijdrage aan bestijding van de Nazi's gaat, moeten we vooral die andere dictator noemen, die in Oost-Europa de ruggengraat van de Wehrmacht en de grootheidswaanzin van Hitler brak. Ook de kring rond von Stauffenberg en de studentebeweging De witte Roos hebben absoluut gezien de bevrijding geen moment dichterbij gebracht, maar hun verhalen laten wel zien hoe je als persoon door je eigen keuzen wel verschil kan proberen te maken. Juist door zo'n onvoorstelbaar groot en complex verhaal wel naar je eigen persoon te halen, door op het kleine, concrete verhaal in te gaan, mag je hopen om ook allochtone leerlingen een link met de geschiedenis van het land waarin ze wonen, te geven. En als PABO-studenten niet alleen goed rekenen en taal doceren, maar in hun geschiedenisbagage daar ook nog rekening mee leren houden, mag dat van mij best. Door de link met de geschiedenis van je eigen voetbalclub te leggen, zoals Elian stelde, is ook prima. door het kleine, te blijven vertellen, zoals ook over de Warmondse burgemeester Ketelaar.

Als je trouwens denkt dat je te klein bent om het verschil te maken, dan heb je nog nooit een mug op je slaapkamer gehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten