zondag, januari 18, 2009

Hele kunst


...dat voorzitten van een discussie-avond. Als voorbereiding op de keuzenotitie voor het kunst- en cultuurbeleid was er donderdag een discussie-avond met 6 deskundigen en ongeveer 20 vrijwilligers die zich met kunst en/of cultuur bezighouden. Nu eens niet met een concept-beleid in de hand, maar juist als inspiratie/input voor die nota.

Zes deskundigen spraken ter inspiratie over hun bezigheden, als bijvoorbeeld theaterdirecteur, ambassadeur cultuureducatie, Hoofd cultuur en economie van de Kunststad 2008 Haarlem. Daarna was er nog discussie over 4 stellingen:
  • Warmond als kunst- en cultuurdorp is een kans voor Teylingen

  • Actieve kunstbeleving is belangrijker dan passieve kunstbeleving

  • Ieder kind op de basisschool leert wie Jacoba van Beieren en Karel Appel zijn

  • Volkscultuur is even belangrijk als cultureel erfgoed

Het is en blijft lastig, dat uitdenken van goede stellingen voor een discussie. Hoewel we naar mijn idee een goed gesprek hadden, kwam er vanuit de zaal wel commentaar op de stellingen: te algemeen, wat versta je onder “ volkscultuur” ? Waarom Karel Appel genoemd en niet Jan Steen? Daardoor realiseerde ik me wel, dat je als opsteller van de stellingen (in dit geval waren ze aangereikt) ook wel heel duidelijk voor ogen moeten hebben wat je met de reactie op de stellingen wilt bereiken. Je moet het toespitsen op een duidelijke keuze, je moet hem zo formuleren dat er inderdaad discussie over ontstaat (niet voor de hand liggend voor of tegen), en dan ook nog laten aansluiten bij wat je deelnemers na aan het hart ligt. Ik zal zelf voortaan, als ik weer als voorzitter zo’n discussiesessie zal leiden, daar nog wat meer op toetsen.
Wat ik zelf wel overhoud na de avond:
  • Een al te grote nadruk op Warmond als kunst- en cultuurdorp zal nog best wel wat weerstand uit sassenheim en Voorhout kunnen opleveren

  • Passieve kunstbeleving staat niet los van kunstbeoefening: om te kunnen produceren, moet je ook zien, luisteren, beoordelen

  • Wat ook nog een leuke kan worden: wil je vooral faciliteren waar mondige en ondernemende burgers zelf mee komen (ongeveer de lijn van de VVD), of heb je als lokale overheid ook nog een bepaalde “ opvoedende” of opstartende rol?

Eens kijken of onze fractiewoordvoerder, Hans Goudsmit, daar nog iets mee kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten