zondag, september 12, 2010

waar Voorhouters nog wel invloed op hebben.

Waar de kaarten rondom de bezuinigingen al behoorlijk geschud zijn - coalitie sluit rijen-, rondom de opening op zondag van de winkels valt er nog wel degelijk wat te beinvloeden. Waarschijnlijk komt het in de volgende commissie BFT in oktober aan bod.

Teken de handtekeningenlijst bij een van de vele winkeliers die aan de actie meedoen, of zaterdag as. op de braderie. Maar praat er ook over met je buren, je familie, op verjaardagen, op het schoolplein. Want wat op het eerste gezicht meer flexibiliteit voor de klant lijktbetekent uiteindelijk een verschraling van het winkelaanbod. Er zal niet zozeer meer omzet gedraaid worden, maar er zal een verschuiving van de zaterdag naar de zondag plaatsvinden. Dat betekent uiteindelijk voor dezelfde omzet meer arbeidsuren, of het verliezen van omzet aan de landelijke grootgrutter waar je toch al geen medelijden mee hoeft te hebben. Daarentegen hebben de kleiner ondernemers het best lastig, na de bouwoverlast van de nieuwe Agnes, de waterleidingaanleg en de reconstructie van de Herenstraat. Ze zitten niet bepaald te wachten op een nieuw soort ondernemersrisico van overheidswege.

Ik heb geen medelijden met ondernemers die het niet redden omdat ze niet vernieuwen. Maar ik zou het doodzonde vinden als die ondernemers die in de Herenstraat wel degelijk in de weer zijn met nieuwe producten, met investeren in hun zaak en hun omgeving, onevenredig benadeeld zouden worden door een dogmatische vorm van ' vrijheid'.

Waarom deze oproep? Omdat een van de ondernemers, die ik er zaterdag over sprak, aangaf dat heel veel mensen voor hun argumenten open staan. Van een eerste reactie : " De zondagsopenstelling is toch handig?" laten ze zich makkelijk overtuigen om te tekenen als ze de consequenties voor de kleine ondernemers horen.

"Maar in Warmond heb je wel voor de openstelling gestemd!", zou je me tegen kunnen werpen. Ja. klopt. Maar daar was het gekoppeld met een impuls voor het cultureel toerisme: meer loop op zondag in het dorp, dus hopelijk meer bezoekers aan de galeries. En een plan waarin de ondernemers het culturele leven van Warmond ook extra zouden stimuleren. Dat heeft me overstag doen gaan. We wachten trouwens nog steeds op de uitwerking daarvan...

voor meer info: zie ook het artikel van Joep Derksen hierover

Geen opmerkingen:

Een reactie posten