zondag, mei 22, 2011

In de torteltuin

 Aardig wat Teylingers verzameld in het Overbosch

Vrijdagavond 20 mei, de 100e geboortedag van Annie M.G. Schmidt. In het Overbosch verzamelt zich een aardige verzameling (mij) bekende Voorhouters. Betrokken Teylingers, Scouting Boerhaavegroep, ik herken de nodige requisieten van De Speelkring. Ze zijn niet zozeer bijeen om Annie te eren (wat natuurlijk wel terecht zou zijn: ze is tenslotte bijna onderdeel van de Nederlandse volksaard geworden), maar omdat haar beroemdste jeugdboek opeens wel heel toepasselijk was.  Er wordt een esdoorn geplant op de plek, waar het midden van een rotonde zou komen. Piet van der Hulst had samen met een aantal leerlingen met rood-wit afzetlint de contouren aangegeven van het groen dat zou kunnen verdwijnen. Mary van Kesteren las voor uit -hoe toepasselijk- ' Pluk van de Petteflet' , en wel het stuk waarin de Parkmeester toelicht hoe hij de torteltuin gaat betegelen. "Kijk, zei hij, Hier is een vieze waterplas, die wordt volgegoten met beton. En daar omheen komen allemaal tegels. Al die bomen worden omgehakt en het wordt een heel groot tegelplein. Hier...,' en hij wees met z'n duim Hier komt een parkeerterreintje, ook van tegels. en hier komt een grindpad."


 Mary van Kesteren leest voor over de torteltuin


In Pluk van de Petteflet komt het - na lange omzwervingen- uiteindelijk goed met de torteltuin. Maar niet nadat iedereen volkomen kind geworden is door het eten van hasselbramen.
Na het planten van de boom was er nog een rondleiding voor belangstelling, en een klein hapje en een drankje. Waarbij een enkele geboren Voorhouter met een grote grijns ook nog herinneringen ophaalde aan de eerste torteltjes/vriendinnetjes die naar het Overbosch werden meegetroond.
 De esdoorn is geplant

Er is behoorlijk wat creativi-tijd gestoken in dit spandoek

Hopelijk hebben we geen hasselbramen nodig om de lokale en provinciale politiek ervan te overtuigen dat een forse kap in het Overbosch voor meer doorstroming op de N444 een onzalige ontwikkeling is. Ik heb inmiddels antwoord op de schriftelijke vragen die ik aan het college van Teylingen heb gesteld. Het college lijkt de goede kant op te bewegen, maar gerust ben ik er nog niet op. Ik heb inmiddels ook aandacht gevraagd bij de PvdA-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland, hoe zij tegen deze plannen aankijken. Immers, waar de provinciale PvdA zich voor het ene ommetjesgebied keihard maakt, mag ze dat natuurlijk voor het andere ook doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten