woensdag, mei 28, 2003

Hoofd boven water


Woensdag een bezoek gebracht met de raad/commissie welzijn aan de zwemvereniging 'De Columbiaan'. Wat het meest indruk op mij gemaakt heeft, is het niveau wat deze mensen hebben weten te bereiken met hun wedstrijdafdeling, in vergelijking tot de voorzieningen die ze tot hun beschikking hebben. In Voorhout trainen ze in het overdekte zwembad van het Teylingen College. Dit is een vierbaans , 20 (!!)-meterbad. Voor alle niet-zwemmers onder ons: 25- en 50-meterbaden zijn de standaard wedstrijdformaten. De echte wedstrijdbaden zijn ook een stuk breder. Toch draait de Columbiaan mee op landelijk subtopniveau, bij de jeugd zijn ze zelfs nationaal kampioen voor het tweede jaar achtereen. Je kunt op wilskracht, motivatie en met kundige mensen dus heel wat bereiken!


Wat De Columbiaan het liefst zou willen, is uitbreiding van het bad tot een volwaardig 25-meterbad, of een ondiep bad erbij voor zwemlessen. De gemeente Voorhout is eigenaar van de gebouwen van het Teylingen College, dus uitbreiding daarvan is ook een aangelegenheid van de gemeente. Zwembaden zijn echter ontzettend duur in exploitatie. In Noordwijkerhout heeft de gemeente grote problemen met het multifunctioneel centrum 'De Schelft', in Noordwijk gaat het buitenbad van het Bollenbad definitief dicht en het lot van het binnenbad wordt later dit jaar bepaald (dat zou voor 'de Columbiaan' en alle kleine Voorhouters die bij hen zwemles krijgen ook een kleine ramp zijn, omdat de beginners-zwemlessen van 'de Columbiaan' in ondiep water in het bollenbad worden gegeven.)


Voor de zwemvereniging is het geven van zwemles de bron om voldoende aanwas te krijgen om voldoende getalenteerde wedstrijdzwemmers te kunnen kweken. Voor mij zijn er, als het om gemeentelijk beleid, echter twee verschillende vragen met verschillende mogelijke antwoorden aan de orde:
Dat zijn:


  • Hoe belangrijk is het, om binnen Voorhout zwemles te kunnen krijgen?

  • Hoe belangrijk is het, om topsport binnen Voorhout te stimuleren/ faciliteren?


Op de eerste vraag zou ik zeggen: zwemles moet laagdrempelig zijn, ook voor diegenen die zonder auto hun kinderen moeten brengen. Nu is onze regio vrij dichtbevolkt en de gemeente Voorhout heel klein in oppervlak, dus hoeft dat niet per se binnen de gemeentegrenzen. Maar ik ben blij dat de Columbiaan het -als enige in ons dorp!- aanbiedt, en dat is absoluut het behouden waard.Als het binnenbad van het Bollenbad in Noordwijk zou dreigen dicht te gaan, vind ik dat de raad van de gemeente Voorhout daar wel actie op moet ondernemen. Dat horenwe in het najaar ook nog wel meer over

De tweede vraag ligt wat moeilijker. Met alle waardering voor wat de Columbiaan heeft bereikt, zie ik topsport niet mijn hoogste prioriteit. Misschien is er ook ooit wel meer overeenstemming te bereiken met zwembad De Wasbeek in Sassenheim, dat ligt tenslotte voor veel Voorhouters ook om de hoek. Maar zolang er bezuinigd moet worden ben ik bang dat we eerder voor behoud van faciliteiten moeten vechten dan voor uitbreiding ervan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten