donderdag, mei 08, 2003

liever de lucht in ?


Gisterenavond was een spannende avond voor Voorhout: Het Plan voor de nieuwe Agnes (ons ouderenzorgcentrum) werd besproken. Een fors project, dat het centrum van Voorhout versterkt met een zorgcentrum toegesneden op de eisen van de 21e eeuw, een begin van een 'woon-zorgzone' waarvoor wij in ons verkiezingsprogramma ijverig gepleit hebben, een nieuw gezondheidscentrum, een podiumzaal en accomodatie voor de Volksuniversiteit en muzieklessen... Kortom: Voorhout kan nog wat meer dan alleen woningen bouwen.

Toch dreigde het plan te sneuvelen, en wel op de hoogte en de bouwmassa. De Voorhoutse politiek luistert wel naar haar burgers, in dit geval de stichting 'Boerhaavehuis' die de Boerhaavetuin bedreigd ziet door 1 van de woontorens in het plan. Nou ja toren: een 'urban villa'/appartementencomplex van 14 appartementen en vijf bouwlagen hoog. Het gebouw komt op 60m van het Boerhaavehuis maar wordt toch als een 'onacceptabele' bedreiging gezien van het huis en het groene hart van Voorhout.
Het hele plan wordt gerealiseerd door de woningbouwvereniging Trias en de zorginstelling LAS. Dit zijn beiden organisaties zonder winstoogmerk. Trias legt EUR 2,2 miljoen TOE op het plan. En toch moet het tweede 'torentje' maximaal drie lagen hoog worden, zonder dat de fracties die dat standpunt innemen (CDA, VB en VVD) de financiele consequenties van dit aftoppen weten. Vooral het CDA - drie maanden geleden nog voorstander van een verkeersader direct langs de ACHTERtuin van het Boerhaavehuis- had blijkbaar nog een wit voetje te halen.

Oke, het plan gaan wat de hoogte in maar wordt slechts 1,5 m hoger dan het huidige bejaardentehuis. Geheel conform landelijk en provinciaal beleid, dat het buitengebied wil sparen en binnen de bebouwde kom wil verdichten, gaan we nu in het centrum de lucht in. Buurgemeente Sassenheim, inmiddels kleiner als Voorhout, bouwt wel rustig 6 of zelfs 11 hoog! Dat hoeft nu ook weer niet, maar het perspectief in het dorp hier komt bij sommigen inderdaad niet boven de geluidswal uit.

Voor alle duidelijkheid: de Boerhaavetuin is zeker een bezoekje waard, er wordt met veel ijver getuinierd, en ik ben zelf ook donateur van de stichting Boerhaavehuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten