maandag, juni 09, 2003

Een goed onderkomen voor padden, modderkruipers en jonge Voorhouters.


De nieuwbouwwijk Hoogh Teijlingen is in de laatste uitvoeringsfase beland: de planvorming voor de laatste 2 deelwijken is afgerond. Voorhout gaat daarna tot 2015 nog zo'n 1600 woningen bouwen in de wijken Hooghkamer en Voorhout-Noord. Het college is begonnen ideeen te ontwikelen voor deze wijken en heeft die neergelegd in een "ontwikkelingsplan".

Toen ik het plan onder ogen kreeg, sloeg de nieuwsgierigheid al snel om in teleurstelling. Een van de eerste zaken die een stedenbouwkundige zou moeten regelen, is de aansluiting op bestaande structuren. Voor water en groen is dat wel aardig gelukt. De aansluiting op de bestaande kern van Voorhout is in Voorhout-Noord nou niet bepaald gelukt, sterker nog: die is totaal genegeerd.
Om dit uit te leggen moet ik eerst iets meer over het plan zelf vertellen. Heel in het kort zijn over de kaart van de nieuwe wijken vier rechte lijnen getrokken. Hierdoor ontstaan vijf zones:

  • een ecologische zone langs de Leidsevaart

  • de woonwijk Voorhout Noord

  • een park, dat doorsneden wordt door de spoorlijn
    Leiden-Haarlem

  • De woonwijk Hooghkamer/li>
  • Inpassing van woningen in bestaande bebouwing langs de Jacoba van Beierenweg


Vooral de aansluiting van Voorhout-Noord op het oude dorp ligt me zwaar op de maag. Het lijkt er nu op, dat heel Voorhout-Noord van het oude dorp wordt afgekeerd, en dat niets je let je heil vanuit Voorhout-Noord eerder in Noordwijk dan in Voorhout te zoeken Een wijk van 800 woningen is te klein om zelfvoorzienend te zijn: voor het merendeel van de zaken moet je de wijk uit, en als er dan niet tenminste een sociaal veilige fietsroute tussen die nieuwbouw en bestaande bebouwing bestaat, ben je verkeerd bezig. Je moet ook op een novemberavond zonder auto veilig van en naar de sporthal of een repetitie kunnen gaan.


Bovendien gaat het plan volledig voorbij aan een van de belangrijkste vraagstukken waar Voorhout voor staat: de inhaalslag in woningen voor oudere Voorhouters (woonzorgzones, aanpasbare woningen) en woningbouw voor starters (voornamelijk de twintigers die wel eens bij pa en moe weg willen). Als het plan spreekt over woonmilieus met woonpaden en diepe voortuinen, dan mag het ook wel wat vermelden over de woningen daarachter. Tenslotte is het milieu van de jonge Voorhouter toch minstens zo belangrijk als dat van de kleine modderkruiper of de dwarsgestreepte pad.


Een derde punt wat jammer is, is dat het grote parkachtige gebied geen enkele lob krijgt richting bestaande wijken.
Voor meer dan de helft van Voorhout zal je eerst andere woonwijken door moeten voordat je ook maar iets van dit 'park' te zien ktijgt; het komt immers ongeveer aan de noordwestrand van Voorhout te liggen. Dan kun je net zo goed meteen doorrijden richting Duindamse slag. Naast alle geologische onderbouwing (strandwallen - strandvlaktes) komt het wel heel erg goed uit dat dat deze opzet het planschaderisico minimaliseert. Dat je daarmee dus ook maar geisoleerde, zoals het plan stelt: "in zichzelf gekeerde" woonbuurten moet creeren, gaat me te ver. 3 september wordt dit plan in de commissie RO besproken. Ik ga deze zomer nog maar wat alternatieven zoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten