donderdag, september 04, 2003

10m2 gedoog"beleid"


Gisteren ben ik gebeld door M., partijgenoot en zeer bewust burger. Of ik bekend was met het feit dat in de Oranje-Nassaulaan een aantal bewoners eigenhandig in een openbaar grasveld een rozenperk hadden aangelegd, zodat kinderen en (daar ging het die bewoers om) iets oudere jongeren daar nu niet meer konden voetballen. Ik wist het niet, en ben dus even gaan kijken. Het is een klein perkje, maar groot genoeg om het speelplezier in een buurt waar een trapveldje toch wel ver weg is, toch even te verminderen.


Deze mensen hebben hun eigen plan getrokken en op eigen gelegenheid de openbare ruimte naar eigen smaak ingericht. M. had al met het gemeentehuis gebeld, eerst om te vragen waarom de gemeente zomaar zoiets doet. De gemeente had dit dus helemaal niet gedaan, laat staan "zomaar". Toen bleek dat dit een prive-initiatief was, was de eerste reactie van het Raadhuisplein: "Dat kan niet! Daar gaan we werk van maken!" Wethouder Van Steijn heeft daarna contact gezocht met de bewoners en een lijst met handtekeningen uit de buurt ontvangen, en dat "waren er zoveel, dat hij het (perkje) er nu maar bij laat liggen".



Ik misgun niemand een rozenperkje. Ook kun je je best (misschien wel terecht, ik geef geen oordeel) ergeren aan jongeren bij je voor de deur. Maar de manier waarop hier een groep burgers hun eigen zijn doordrukt, vind ik echter geen pas geven. Eerst lekker brutaal werken aan voldongen feiten, en dan je gelijk halen, dat overschrijdt mijn normen van beleefdheid en correctheid erg ver.

En dan zou je een dagelijks bestuur in je eigen dorp moeten hebben, dat dan corrigeert. Wethouder van Steijn laat liever over zich lopen in plaats van te waken over gemeentelijk eigendom. De reden? Een heel pragmatische. "Als de buurt met zo'n petitie naar het gemeentehuis was gekomen, hadden we waarschijnlijk ook daar nog wel een perkje neergelegd. Waarom dan nu weghalen wat we anders zelf zouden hebben aangelegd?" Naar mijn mening laat hij daarmee ook heel pragmatisch de geest uit de fles: met veertig? vijftig? handtekeningen mag je dus in Voorhout ook een bankje verwijderen waarop hangjongeren samenkomen. Met hoeveel handtekeningen mag je een boom gaan rooien? En voor hoeveel handtekeningen mag je een wandelpad toeeigenen? Je mag best handtekeningen verzamelen om iets te bereiken, maar misschien zijn er ook mensen in de buurt die een andere mening toegedaan zijn, die nu totaal de kans niet hebben gehad om zich te laten horen, en nu ook zeker geen faire kans meer krijgen.

De discussie gaat volgende maand in de commissie RO verder, maar dan met de gegevens die in het gemeentehuis bekend zijn erbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten