maandag, september 01, 2003

de meningnitis slaat toe



Altijd gedacht dat je in de raad zat om een standpunt van je polititeke partij te verkondigen. Zo niet Bert van Leeuwen (CDA) en Tom Daey Ouwens (Voorhouts Belang) vanavond in de commissie Welzijn over het generaal pardon voor vluchtelingen. De Stichting Vluchtelingenwerk was apart komen inspreken, over de huisvesting van statushouders en de toestand van 4600 vluchtelingen die met de huidige pardonregeling buiten de boot vallen. Tom en Bert wilden beiden wel iets zeggen 'op persoonlijke titel' maar geen fractiestandpunt innemen. Daar koop je dus helemaal niets voor.

Beide thema's zijn het afgelopen half jaar al 2,3 keer langs geweest, en DUS moet er een fractiestandpunt kunnen zijn Bert en Tom waren vanavond beiden invallers, maar dat ontslaat je niet van je plicht om toch enige dossierkennis/ collectief geheugen te hebben. Je moet, maar dat zijn mijn eigen normen, over bekende dossiers een standpunt paraat hebben, ook al is dat enigszins geimproviseerd (maar een goed politicus moet kunnen improviseren!) Gevolg: als de twee grootste polititeke partijen geen fractiestandpunt kunnen neerleggen in de commissie, dan kun je het debat niet aangaan.

Niet dat ik Vluchtelingenwerk veel te bieden had: het fractiestandpunt van de PvdA in de tweede Kamer is bekend (voor een uitgebreider generaal pardon, waar ik persoonlijk geen groot bezwaar tegen heb), en verder vind ik dat bij de beoordeling van individuele gevallen in een Rijksregeling je als lokaal politicus je mond moet houden. We hebben een Nederlands asielbeleid, geen Voorhouts asielbeleid. Een ding vind ik wel: laten we alsjeblieft mensen van vlees en bloed niet alleen 'administratief' verwijderen! Wie mag blijven, moeten we kansen bieden. Wie weg moet, moet ook uitgezet worden. Dit had ik vanavond best willen vertellen, maar niet voor Jan-met-de-korte-achternaam. En zeker ook niet burgers die je iets voorleggen maar verplichten een maand later terug te komen.
Goed, je kunt ook niet binnen een fractie over allees eens zijn. Maar commissieleden en hun vervangers hebben wel een mandaat om over hun portefeuille een standpunt in te nemen. Als dat niet kan, dan kunnen we beter maar gelijk ophouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten