vrijdag, december 15, 2006

't Zal een zorg zijn


Maandag hebben Albert, Gertrude en ik een gesprek gevoerd met een vertegenwoordiger van een zorginstelling, met de vraag of we kansen zagen op een bepaalde locatie een zorgboerderij te creeren. (Sorry, ik houd de details even voor me). Het gaat om een plek waar jongens tussen de 12 en de 20 kunnen wonen en door middel van voor dieren weer met verantwoordelijkheid leren te nemen. Het betreft een groep makkelijk te beinvloeden jongens met een zorgelijke thuissituatie, waarvoor nu eigenlijk geen plek is om opgevangen te worden. Jongens, die door ' foute vrienden' makkelijk zou kunnen afglijden. zeg maar, de 'Tedjes van Es'.

Een zorgboerderij is wel een heel interessant concept: het is al moeilijk genoeg om voor bepaalde zorgfuncties geschikte plekken te vinden en omgekeerd kan het voor boerderijen die puur op basis van het boeren geen florissante toekomst meer hebben, ook weer bestaansrecht geven. De provincie Zuid-Holland heeft het thema gelukkig ook al opgepakt.

De vraag is volkomen terecht: we vernamen een behoefte van 60-80 plekken in heel Zuid-Holland. Onze gesprekspartner had een plan voor plm. 20 plekken. Helaas, de beoogde locatie is om andere redenen niet geschikt voor vestiging, maar we gaan het dossier wel oppakken. We hebben al eerder namelijk bij een werkbezoek aan de jeugdinrichting Teylingereind ons laten inlichten hoe lastig is de juiste woonplek te vinden voor bepaalde groepen jongeren met problemen. En ook voor lokale politici ligt daar een verantwoordelijkheid en inspanningsverplichting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten