woensdag, november 21, 2007

van een afstandje


Als je zo even aan het uitzieken bent (was nogal grieperig, veel geslapen en ik leek verbazend veel op een doodskophoofdaapje), dan lijkt ook het hele geruzie rondom Kloosterschuur-Trappenberg ook wel aardig opgeblazen. Katwijk roept ineens dat de door Teylingen gekozen variant (1 van de 2 overgebleven in de eindbalans) onaanvaardbaar en onuitvoerbaar is, en dreigt nu niet mee te gaan in de regionale investeringsnmaatschappij. Nu zijn er zat redenenen waarom je nog een kritisch naar de regionale investeringsmaatschappij kan kijken, democratische controle en heldere doelstellingen bijvoorbeeld, maar een verschil van inzicht met een buurgemeente hoort daar niet bij.
Dat Katwijk in een gang naar de rechter haar gelijk zal halen, geloof ik ook niet in. De gemeenteraad van Teylingen heeft namelijk de Eindbalans niet omarmd, maar slechts ter kennisgeving aangenomen. Maar sowieso heeft het in dit stadium geen enkele effect meer om je gelijk via de regionale pers te willen halen. Als je al vindt dat je buurman bij een voorgelegde keuze uit 2 een 'onacceptabele' keuze heeft gemaakt, en je bent zelf betrokken geweest bij het opstellen van die twee varianten, dan heb je iets speltheoretisch volkomen verkeerd gedaan.

De discussies zijn ook intern in de fractie vrij heftig geweest. Uitgaande van de Eindbalans is de voorkeursvariant die Katwijk wil, wel op alle punten iets minder schadelijk dan de tweede variant, de rand van Rijnsburg. Ook qua oppervlakte pakte die beter uit, wat voor mijzelf ook een zwaarwegend argument was. Maar daar tegenover staat, dat in de eindbalans alleen de voorkeursvariant blijvend geactualiseerd en geoptimaliseerd is een de tweede variant niet, en dat de randweg van Rijnsburg wel een belangrijk argument was waarom de MODB-variant uit de tussenbalans moest wijzigen, maar verder niet in de multi-criteria analyse is meegenomen. Dat laatste is voor onze fractie wel het doorsslaggevende element geweest om toch, tegen onze eigen wethouder in, met het CDA en de VVD mee te gaan.

De provincie heeft al laten weten dat de regio zelf maar moet uitzoeken. Misschien zou er een mooie rol weggelegd zijn voor het regionaal overleg van het CDA. Laten daar in het dagelijks bestuur nu net de grootste kemphanen in dit conflict, Angelique Fortanier en Daan Binnendijk, BEIDEN zitting hebben, en gezien doelstelling 2, "Het bespreken van de actuele politieke standpunten ", kunnen ze nog een mooi onderonsje hebben. Een eenvormige, breed gedragen christendemocratische regionale visie op tuinbouw vs natuur en landschap zou wel helpen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten