dinsdag, november 10, 2009

laagje beschaving is dun

Tja, dan ben je een hoog gerespecteerd en veel onderscheiden kleinkunstenaar, bemoei je je met het publieke debat, en word je ongeveer gekruisigd. Datgene waar de meeste PVV-aanhangers juist zo van gecharmeerd zijn: "dan wordt het teminste een keer duidelijk gezegd", mag je blijkbaar niet van de andere kant doen. Herman van Veen kan er inmiddels over meepraten. Blijkbaar weten we als Nederlanders niet meer hoe we een felle politieke discussie een beetje beschaafd kunnen afdoen.
Mag je de PVV met de NSB vergelijken? Net zo goed of kwaad als de PvdA met de Oostduitse SED mag vergelijken. En je zult zien dat er massa's verschillen in zitten. En ja, je mag best stellen dat een beweging met 1 man aan het hoofd en zonder partijcongres nou niet bepaald het meest democratisch georganiseerd is. Dat de PVV geen constructieve oplossingen biedt. Maar dat maakt Wilders nog lang geen fascist. Het pleit in elk geval voor Wilders dat hij vandaag te kennen heeft gegeven dat hij de bedreigingen van Herman van Veen zeer kwalijk neemt.

Gooit HP/de tijd er nog een artikel overheen over de platen die Herman van Veen in Oost-Duitsland heeft uitgebracht en dat het regime daar aan verdiend heeft. Sorry, ik vind dat natrappen en een soort rechts-politieke correctheid met gebrek aan historisch geheugen. Er waren in de jaren 80 beperkte, maar wel redelijk normale economische betrekkingen met de DDR. Is iedereen die bladmuziek van Peters te Leipzig, serviesgoed bij de Xenos of een Praktika-camera kocht, dan wel batterijen inleverde, dan ook een collaborateur? Ik heb in '89 een reportage gezien over Hermans voorstellingen in Oost-Berlijn, waar hij het over de Muur en vrij reizen had: "we zien jullie graag in het Westen, maar daarna wel weer terug naar huis." Staande ovatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten