zondag, april 25, 2010

De ware huurdersbelangen

Woensdagavond jl. vond het symposium ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Stichting Regionaal Huurdersoverleg plaats. Een volle zaal, met vanuit politiek Teylingen echter alleen de PvdA en TriLokaal aanwezig waren. Dat politici lang van stof zijn en vragen ontwijken, wist wethouder Samenlevingszaken van Kaag en Braassem, Floris Schoonderwoerd, goed te ontkrachten. Op de stelling : "Startende jongeren kunnen beter kopen dan huren."gaf hij als antwoord: "Waar dan?" <<stilte>>

Daarmee kwam het dilemma van de avond duidelijk in naar voren. Het ging niet eens over de makken van www.woonzicht.nl, maar om de consequenties van de soms behoorlijk ingewikkelde regels op grond waarvan een vrijkomende huurwoning moet worden toebedeeld aan 1 van de gemiddeld 140 respondenten. In de zaal werden een aantal staaltjes van individuele onrechtvaardigheid genoemd: mensen die woonwaarde waren kwijtgeraakt vanwege de afgeschafte overgangsregeling, die 'oude' rechten beschermde. Maar daardoor waren nieuwelingen kansloos. Broer en zus moeten loten omdezelfde woning, wat in het nadeel van de oudere broer uitvalt. Ook vlogen bezoekers onderling elkaar verbaal in de haren. De éen vindt dat hij als particulier woningbezitter veel te weinig woonwaarde krijgt als hij naar een huurappartement wil, een ander vond dat hij ueberhaupt geen punten zou mogen krijgen. Kortom als de gebruikelijke nare taferelen van het verdelen van schaarste. En dan helpt geen set verdeelregels aan: wi geen woning krijgt op basis van wat voor regel ook, voelt zich altijd de dupe.

Voorzitter Yvonne Baas van de stichting bracht de uitweg maar eens meermaals onder woorden: "Bouwen, bouwen, bouwen," van sociale huurwoningen.En verklaarde onderhand Floris Schoonderwoerd maar tot 'leukste wethouder die ze ooit ontmoet had'. Hebben we zowaar een opvolger voor het 'kontje' van Wouter Bos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten