maandag, april 04, 2011

Vakwerk

Het was al weer enige tijd geleden dat we namens de partij een werkbezoek gebracht hadden aan het Teylingen College. Vanmiddag mochten we op herhaling. Weer een indrukwekkend en overtuigend bewijs, dat je met je handen ook een even mooi vak kunt leren als met je hoofd. Locatiedirecteur Ton de Groot sprak trots over het feit dat het Teylingen College, in tegenstelling tot veel VMBO-scholen, nog steeds groeit. Maar hij is ook (te) bescheiden over zijn succesfactoren: veel structuur, veel aandacht voor sport (want de jongens moeten hun energie toch ook kwijt), veel netwerken met ROC en bedrijven, ervaren docenten, meer aandacht voor de diepte dan voor de breedte van het vak, ook aan het werk voor de Teylinger gemeenschap. Zo klust de sectie Hout een rokersafdak in elkaar voor Rugbyvereniging The Bassets. Daarnaast dagen ze hogescholen uit in zuinigheidsraces. E veel aandacht voor continue vernieuwing in het onderwijs. Met succes, want zels in tijden van recessie kunnen ze hun leerlingen bij stages goed wegzetten. a nog het concept van 'technomavo': wel een diploma VMBO-T, maar wel degelijk extra met je handen werken. Kortom, we hebben echt wel goud binnen de gemeentegrens

Willem de Jong, fractievoorzitter, te gast in het lokaal van Consumptief bakken

In de les aan het werk aan vernieuwend transport, onder andere mogelijk gemaakt door Shell

Constructie voor het rokersafdak voor The Bassets, inclusief schaalmodel.

Toch, tussen de regels door was Ton ook wel somber: aan de ene kant moeten ze leerlingen met een bepaalde erfenis opvangen, wat ze ook met liefde doen. Maar aan de andere kant worden ze heel hard afgerekend op slagingsresultaten en zal de bezuinigingen op de "rugzakjes"(extra geld voor leerlingen met een bepaald type problematiek) de extra begeleiding alleen maar onder druk zetten.
Het Teylingen college zoekt ook heel nauw de samenwerking met ROC's. Daarin hoopt het ook demotiverende en onnodige dubbelingen in lesprogramma's te elimineren; dan kun je dus in dezelfde tijd de leerlingen MEER leren. Aangezien idereen nu verplicht is te leren tot ten minste een MBO-2 kwalificatie heeft, is een VMBO-diploma toch al geen eindstation meer.

Het buffet na het werkbezoek smaakte uitstekend; ook een 'product', van de opleiding consumptief horeca

Geen opmerkingen:

Een reactie posten