maandag, maart 17, 2003

Sterke vrouwen

Komende donderdag gaan we in Voorhout een straat hernoemen in Aletta Jacobslaan. Dit om een probleem op te lossen dat niet bestaat: Het gaat om een straat met nu 2 huizen , aan weerszijden 1, die no 1 en 2 hebben.Detail: op no 1 woont de burgemeester. Voor nummer 1 komt nu een klein complex, en welke nummers moeten die etages krijgen? Simpelste oplossing: laat de nummering vanaf de andere kant lopen, en geef het nieuwe complex nummer 3 t/m 9. Dat is te simpel gedacht. Dus knipt de gemeente de straat in tweeen, laten het achterste stuk heten zoals het heet, en noemen het voorste stuk naar Neerlands eerste vrouwelijke huisarts. Doen we nog iets aan emancipatie!

Wethouder van Steijn gaf in de commissie aan 'dat vrouwen qua straatnamen er in Voorhout mager af komen.'. Nou, dat kan rechtgezet worden! Na schilders en componisten in straatnamen vernoemen kunnen we ook iets aan literatuur doen. Tegen de ontlezing: Hadewijch, Maria Tesselschade, Anna Blaman, Hannah Arendt, Colette, Georges Sand.
Of qua beeldende kunsten: Kathe Kollwitz zou het ook verdienen.
Architectuur: Liesbeth van der Ploeg en Francine Houben zou ik een straat gunnen. Niet eens qua naam, alleen al qua werk zouden zij wel een welkome afwisseling vormen voor de VINEX-doorsnee waar we nu onder gebukt gaan. Wie weet, komt de verbeelding toch nog eens aan de macht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten