zondag, maart 09, 2003

Zaterdagmiddag 8 maart vond weer de "Stamtafel" in Restaurant Boerhaave plaats. De Stamtafel is een informele bijeenkomst georganiseerd door enkele politiek geinteresseerde Voorhouters met een langere staat van dienst in het Voorhouts maatschappelijk leven. Hierin is (voor de verandering weer eens) het Voorhoutse centrumplan besproken. Ik voel mij verplicht zo nu en dan eens mijn gezicht te laten zien, maar veel nieuwe ideeen zijn er dit keer niet geuit.

De discussie kwam er uiteindelijk op een kip-of-ei probleem: Gaan Voorhouters niet winkelen in Voorhout om dat er te weinig aanbod is of is er nou te weinig aanbod omdat de Voorhouters in hun eigen dorp niets willen kopen? Ikzelf vind het van de gekke dat:

  • Voorhout nu 15.000 inwoners heeft;
  • Voorhout in 2015 20.000 inwoners heeft;
  • We nu een winkelbestand hebben dat qua grootte geent is op 6.000 inwoners;
  • dat daar maar voor 4.000 inwoners door onszelf besteed wordt
  • dat je dan nog durft te beweren dat er in Voorhout geen behoefte is aan extra winkels.
Ik heb het zaterdag wel serieus gehoord.

Ik zie geen principieel verschil tussen ruimte vrijmaken voor sportvelden of ruimte voor detailhandel, zolang het gaat om in redelijk mate te voorzien in je dagelijkse/wekelijkse behoeften. Wie stelt, dat we geen behoefte hebben aan winkels omdat Sassenheim er al genoeg heeft, moet vervolgens ook niet komen aandringen op sportvelden (die heeft Sassenheim namelijk ook genoeg om op terecht te kunnen).
We hoeven in Voorhout niet zo nodig winkelend publiek van buiten te trekken, we moeten ook niet willen concurreren met Leiden en Lisse, maar een beetje completer mogen we ons dorp toch wel maken? En we hoeven toch niet altijd van de auto uit te gaan en dus dat we allemaal op zaterdag het dorp uitvluchten?


Uit de strategische visie van de B&A groep kwam als sterkste punt van Voorhout de ligging ten opzichte van infrastructuur (spoor en snelweg) naar voren. Oftewel: Voorhout is zo'n poulaire woonplaats omdat je er zo snel weg bent. Dat je bij vestiging nog een leuk verenigingsleven erbij toe krijgt, is dan een aardige bonus. In discussies over herindeling of niet heb ik het ook wel eens gesteld: een sterke locale gemeenschap is mij belangrijker dan een zelfstandige gemeente. Een zekere mate van kunnen voorzien in eigen behoefte hoort erbij om je eigen broek als gemeenschap omhoog te kunnen houden. Nou ja, moet je eerste wel een aan een aardige herenbroek kunnen komen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten