vrijdag, juni 30, 2006

10=25


Hoewel er niet veel op de raadsagenda van gisteravond stond, werd het toch weer een latertje. En dat over een voorstel, waarvan het college van te voren al aankondigde dat ze het wilde aanhouden. Het betrof namelijk de uitplaatsing van glastuinbouw van uit Rijnsburg naar Teylingen, en er is altijd in de raad en commissie in de gemeente Voorhout gesproken over '10 hectare glastuinbouw', en zo is het ook in de nota van het college van B&W aan de raad van 9 december 2005 ook genoemd. Raadsleden, amateur-politici die ze zijn, zijn soms net gewone mensen en denken bij 10 hectare glastuinbouw aan 10 hectare gebruikte ruimte. Maar nee...
Wie de kleine lettertjes had gelezen, in de conceptovereenkomst die er later is mee gekomen, wordt niet gesproken over 10 hectare glastuinbouw, maar over 10 hectare netto glas.

Wat betekent dat? We pakken de toelichtende notitie van Bureau Mentink er even bij, die na de discussie vorige maand erbij is gevoegd. 10 hectare netto glas is ongeveer gelijk te stellen aan teeltbed in de kas, dus geen verwarmingsruimtes en tussen paadjes. 10 hectare netto glas is daarmee 13,3 hectare fysiek glas (de kassen op zich, inclusief alles wat geen teeltbed is), En dat is weer gelijk te stellen aan 20 hectare bruto glas (ruimte om het hele bedrijf, dus met woning, toe- en afvoer, verdere opslag). En dat is weer gelijk te stellen aan 25 hectare bruto-bruto glas, uitgaande dat het gebied voor 80% uitgeefbaar is en de overige 20% op gaat aan water, wegen enz. Oftewel: 10 hectare netto glas is dus wat een normaal mens 25 ha glastuinbouwgebied zou noemen. Want dat is toch waar je dan tegenaan kijkt.

Gerrit van der Meer, de hierin sterk opererende maar niet te benijden wethouder RO,stelde het gisteren duidelijk: of de raad van Voorhout heeft ingestemd met 2x10 ha. (bruto) glas, of de raad van Voorhout wist niet waartegen ze ja heeft gezegd. Het klopt allebei. De raad van Voorhout veronderstelde ja te zeggen teggen 2x10 ha. (bruto-bruto) glas en realiseerde zich COLLECTIEF niet dat ze ja zei tegen 2x10 ha. netto glas. Ik laat de schuldvraag maar even in het midden, Of de raadsleden van Voorhout (en dat geldt voor mijzelf incluis!!) in alle fusiehectiek niet de nauwkeurigheid hebben genomen goed te lezen, dan wel dat het toenmalige college de raad niet op dit jargon-doolhof heeft gewezen (en daar zit wel iets van actieve informatieplicht in...), het lijkt een politieke blunder van formaat te worden. Ik geef het Gerrit maar te doen om de rommel op te ruimen. Binnen de fractie hebben we ook nog wel heftige discussies over het (open) landschap en in hoeverre we Katwijk behoren te faciliteren, dus makkelijk er wordt het er niet op.

In deze discussie is technocratisch jargon dodelijk gebleken. Eigenlijk moet ook de formulering van de overeenkomsten bij het voorstellingsvermogen van gewone mensen aansluiten: 10 hectare glastuinbouw moet gewoon 10 ha. ruimtebeslag hebben. Als je 10 ha. teeltbedjes wil hebben, zet dan in gewone, begrijpelijke taal neer dat je 25 ha. grondgebied voor de glastuinbouw nodig hebt. Dan kan ik het mijn buurvrouw ook weer goed uitleggen.

1 opmerking:

  1. aha ik kon dit eerst niet vinden, maar zie mijn e-mail 4=6 deed ook in koloniale waren en wat je ziet is niet altijd wat je krijgt. Maar over het jargon ben ik het helemaal met je eens; maar zeg maar eens nee, dan krijg je wat meer

    BeantwoordenVerwijderen