vrijdag, januari 06, 2006

Eenheid en eerlijkheid


Het Leidsch Dagblad, de Weekbreak en De Teyding brachten vandaag het nieuws over de breuk in Trilokaal tussen de Warmondse en de Voorhoutse tak. Dit naar aanleiding van een soort openbaar zwartboek dat Jozef van der Vooren, voormalig fractievoorzitter van de in Trilokaal opgegane partij Warmond @nders, publiek heeft gemaakt. Het is een soort van crisis dat je je ergste politieke opponent nog niet toewenst.
Jozef is wat betreft openheid nogal rechtlijnig, ik ken hem op deze manier ook uit zijn opstelling in de klankbordgroep. Ik ben met hem volkomen eens dat je overal (eenzelf)de waarheid moet vertellen, maar je hoeft naar mijn mening niet altijd alles aan iedereen te vertellen. Schokkend is zijn relaas wel (al is het 1 kant van een verhaal). Mijns inziens is het onverstandig dat fractie en bestuur van Trilokaal niet de gelegenheid hebben gebruikt om in de geboden hoor en wederhoor de feiten die niet zouden kloppen, te corrigeren. Jozef heeft -uitermate correct- daarvoor wel alle gelegenheid gegeven. Op de site van Trilokaal is er daarnaast nog helemaal niets over te vinden wat "de partij" nu voor standpunt heeft.
Een en ander geeft wel aan, dat wie ook gelijk heeft, het nu geen zin voor hen heeft over de inhoud of de enig juiste historische reconstructie te spreken. Nu moet er eerst een relatie hersteld worden. Het belang daarvoor voor Trilokaal is groot: hoe kun je nog beweren dat vooral jij naar de inwoners van Teylingen luistert, als je niet eens blijkt naar je politieke boezemvrienden te luisteren?

Ik wens Frans Mens, de voorzitter van Trilokaal, een zeer aimabel mens maar zeker geen doetje, veel wijsheid toe de komende tijd. En nog een literatuursuggestie voor Leo van Steijn, omdat hij bij zijn afscheid als werthouder schermde met Socrates als grote voorbeeld: lees Aristoteles, de Ethica Nicomachea, in hoofdstuk IX de passage over 'Conflicten tussen ongelijksoortige vrienden' er eens op na...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten