maandag, januari 09, 2006

Politiek incorrect


Het leuke van nieuwjaarswensen opsturen is dat je zo af en toe nog iets verrassends terugkrijgt. Zo vind ik het nog elk jaar leuk een kaart aan Jaques Beelen, voormalig raadslid voor Gemeentebelangen, te sturen. Ik krijg namelijk met de kerende post een nieuw hoofdstuk uit zijn politieke memoires. Dit jaar zelfs nog een bonusje: het (afgekeurde) hoofdstuk over de naoorlogse Voorhoutse gemeentepolitiek voor het speciale Dwarsop herdenkingsnummer (Dwarsop is het tijdschrift van de Historische kring Voorhout). Als echte romanticus laat Jaques zijn persoonlijke liefdesleven en zijn politieke herinneringen in elkaar overlopen. En Jaques is op zijn best wanneer hij totaal politiek incorrect maar met heel veel humor de betrekkelijkheid van de dorpspolitiek schetst. Ijdelheid komt in alle betekenissen van het woord terug. Hoe relatief het politiek bedrijf is, schetst hij in zinnen als:
  • Ach, laten we ons geen voorstelling maken van 's mans optreden. De betrokkene rust inmiddels in vrede en zijn ambtswoning is gesloopt

  • M. die de schurft had aan X. en die dit evangelie overal ongevraagd uitdroeg,...

  • X., die was gaan geloven in het wethouderschap als integraal onderdeel van zijn erfelijk materiaal, stapte op.

  • Zijn verlangen naar een leven zonder pensioenbreuk werd hem fataal, maar hij is later goed terecht gekomen


Ik snap heel goed dat dit soort zinnen niet thuishoren in een 'officieel' gedenkboekje, maar ze schetsen wel een vermakelijk relativerend beeld. Politici zijn soms ook maar mensen op zijn kleinst. Jaques, je bent een prima medicijn tegen elke vorm van zelfingenomenheid!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten