zondag, maart 19, 2006

Heeft u nog een gaatje op het bedrijventerrein?


In de commissievergadering Ruimte van woensdag
hadden we de unieke situatie dat we maar liefst 4 insprekers hadden over een
onderwerp dat niet eens op de agenda stond. Bij het college is een principe-bouwaanvraag/artikel 19-procedure
binnengekomen van UpToDate tandartsen. Zijn willen graag op het bedrijventerrein in Voorhout
een tandartsenpraktijk beginnen met 6(!) stoelen en twee volledig gekwalifieerde tandartsen.
Het college heeft de aanvraag op strijdigheid met het huidige bestemmingsplan afgewezen.

UpToDate probeert nu de discussie aan te zwengelen dat hun concept de toekomst van de
tandartsenij in Nederland is, maar daar zijn de andere tandartsen in Teylingen het totaal niet mee eens. En ook zij kwamen hun standpunt maar eens goed duidelijk maken. Ze geloven niet in het UpToDate -concept en kunnen concurrentie die gebruik maakt van goedkopere huisvesting die niet voor kennisinrtensieve dienstverlening bedoeld is, missen als kiespijn

Nu is het zo dat het beroep tandarts een vrij beroep is, waarop de gemeente geen vestigingsbeleid mag voeren. Nu kun je natuurlijk als gemeente in nieuwbouwwijken er best voor zorgen dat er voldoende praktijkruimte is om (para)medische beroepen te laten vestigen, maar daar is in dit geval geen sprake van.
De volgende argumenten zijn daarvoor te geven:

 • Er is op korte termijn geen enkel gebrek aan tandartsen in Teylingen, eerder een klein overschot

 • Juist bedrijventerrein in de regio is wel schaars, dus moet je terughoudend omgaan met herbestemming naar andere functies

 • Er zijn in Voorhout wel ruimtes waar het wel zou kunnen, maar die vindt UpToDate te duur om te verbouwen. Maar die kosten hebben hun concullega's juist wel moeten maken. Zou je je als gemeente dan in die concurrentiestrijd wel eenzijdig mogen aanwakkeren?


De gemeente heeft geen plicht om aan artikel-19 aanvragen mee te werken (dit naar haar eigen beoordeling), de gemeente moet zich in dit soort gevallen goed verantwoorden. Dit gaat wat breder dan het verzoek puur afwijzen op strijdigheid met het bestemmingsplan (hoewel dat wel je formele verankering is) , maar ook moeten aangeven dat die afwijzing het algemeen belang beter dient dan het toestaan van de gevraagde afwijking van het bestemmingsplan. En dat had wel iets beter gekund.
UpToDate mag zich wat mij betreft best in Voorhout vestigen Ze zouden bijvoorbeeld best (op iets langere termijn) een ruimte kunnen vinden vergelijkbaar met het op 8 april as. te openen nieuwe medische centrum in de Componistenbuurt in Voorhout. En concurrentie op kwaliteit van dienstverlening of concept moet ook tussen tandartsen kunnen plaatsvinden. Maar een oneigelijke concurrentie op kostprijs (kunstmatig lage vestigingskosten) hoort daar wat mij betreft niet bij. - Fractiestandpunt zal wel op korte termijn volgen, en ik hoop dat dat in deze lijn zal zijn.

1 opmerking:

 1. dan hadden die andere tandartsen moeten nadenken.
  dat andere duur zijn gaan zitten mag geen argument zijn wanneer een tandarts goedkoper gaat zitten.
  het is ook een feit dat tandartsen verschillende tarieven rekenen.
  deze tandarts zal misschien wel goedkoper zijn.
  dan ga ik er heen

  BeantwoordenVerwijderen