zaterdag, januari 27, 2007

Alle stemmen tellen


Gertrude Krijgsman had onze fractievoorzitter Albert Vink afgelopen donderdag gebeld of ze zich af kon melden voor de raadsvergadering omdat ze niet echt lekker was. Albert, met een bijna vooruitziende blik, vroeg haar toch te komen, en zo zat ze dus met hele kleine oogjes in haar raadszetel. De bikkel! Nodig bleek het, want bij de behandeling van het agendapunt 'Ondertekening samenwerkingsverband Knoop Leiden-West' diende het CDA een amendement (wijzigingsvoorstel) in dat wethouder Gerrit van der Meer terug naar de onderhandelingstafel zou sturen. En dat, terwijl hij de 38 door KAtwijk gevraagde gevraagde hectares voor glas in de Boekhorstpolder toch maar mooi terug had weten te brengen naar 22! Er waren 5 afwezigen in de raad, de VVD bleek intern hopeloos verdeeld, en zo kwam het dat bij dat amendement de stemmen staakten, met 9-9. Toen zat het onderwerp heel eventjes vast. Bij een stemming die niet over personen gaat en waarbij de gemeenteraad niet voltallig aanwezig is, moet namelijk volgens artikel 32 van de Gemeentewet in een volgende gemeenteraadsvergadering opnieuw worden gestemd.
Niet onwaarschijnlijk dat het amendement met de extra aanwezigen dan wel afgestemd zou worden. Dat zou dus 6 weken vertraging opleveren. Wat nu? Uiteindelijk bleek het CDA bereid het amendement in te trekken en hem om te schrijven naar een motie. Een motie is minder zwaar, want die wijzigt het besluit niet, heeft geen rechtsgeldigheid maar spreekt meer een 'gevoelen' van de raad uit.

Hoewel de motie met een vraag om 'voldoende zekerheid' van-eerst-saneren-in-Rijnsburg tot opluchting wel na het voorstel kon worden aangenomen, heb ik zelf tegengestemd. In dit dossier had ik het even helemaal gehad met het CDA: de persoonlijke allergie van Angelique Fortanier tegen de Katwijkse wethouder Daan Binnendijk kan niet zomaar onze regionale positie op het spel zetten, en met alle vragen naar de bekende weg over hectaredefinities (zie mijn log in september) is ook een hoop tijd verknoeid. Aangezien het CDA ook op geen enkele manier aangaf op welke manier die zekerheid voor haar dan wel 'voldoende' zou zijn,vond ik de motie nog steeds te glibberig.

Zo zie je maar, dat ook al heb je als raadslid een avond lang niets te zeggen, je kan op cruciale momenten meetellen. Ik hoop, dat Gertrude daarna toch nog een verkwikkende nacht heeft mogen hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten