zondag, februari 18, 2007

Heel dom of heel slim


't Is wat, dat lijvige document 'discussienota' voor de ombuigingsoperatie van 1,5 miljoen Euro structureel voor Teylingen. De ideeen erin zijn wilder dan zelfs in onze eigen brainstorms voor het PvdA-verkiezingsprogramma voorjaar 2005. Nu heeft de raad gelukkig de vrijheid om slechts de helft van dat bedrag te gaan opzoeken om het hele huishoudboekje weer passend te maken. Het zal nog een hoop rekenwerk worden.

Nu kunnen wilde ideeen heel dom zijn. Neem nu het voorstel om de bibliotheken in Voorhout (en Warmond) te sluiten. Moet er wel iets gebeuren met de bieb in Sassenheim. Misschien wel combineren in nieuwbouw met... een nieuw gemeentehuis. Het voorstel is dan dus om de bibliotheek in het grootste dorp met de meeste kinderen en jongeren (goh, wie willen we nu vooral aan het lezen hebben?) dicht te gooien om het te combineren met een gebouw waarvan we in het coalitie-akkoord hebben opgenomen: " Uitgangspunt van de coalitiepartijen is dat deze raadsperiode geen onderzoeken en/of discussies gestart worden naar vestiging van de gemeentelijke organisatie op één locatie dan wel één nieuw gemeentehuis." Nu ben ik er normaal voor om zaken bespreekbaar te houden, maar dit is op het onzinnige af.

Of... is het misschien wel heel slim? Als je voor drie miljoen aan voorstellen opstelt waaruit de helft moet worden gerealiseerd, lijkt het alsof er heel wat te kiezen valt. Stop er voor een tonnetje of wat aan flauwekul in, en de keuze voor alle kleine soms ook wel knellende bezuinigingetjes (wegenonderhoud, minder speeltuintjes, stoppen met de subsidie aan de VVV,) kunnen kritiekloos door. Tja, het is een klassieke taktiek om het spervuur te laten afleiden naar opblaasbare nep-doelen, zie hier een mooi D-Day voorbeeld:




(Het Engelse woord 'decoy' is trouwens afgeleid van het Nederlandse 'eendenkooi', als ik Wikipedia ten minste mag geloven)

Het laatste woord is er nog niet over gezegd. Dat Teylingen moet bezuinigen, ja. Dat dat pijn gaat doen, ja. Dat elk van de drie gemeentes dit zonder fusie ook had gemoeten, ja. Dat we het Welzijnsprogramma ontzien, fijn. Dat we nog heel wat zullen moeten debatteren om te bepalen waar het pijn zal gaan doen, ja. Daar zijn we als gemeenteraadsleden ook voor gekozen. Maar dit soort voorstellen als van centralisatie van de bibliotheek kan ik op deze manier toch niet heel serieus nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten