woensdag, februari 21, 2007

zenden en ontvangen


Je hebt van die ingewikkelde onderwerpen, over langetermijneffecten, tegenstrijdige wetenschappelijke onderbouwing en grote financiele belangen. Als het over volksgezondheid gaat is het helemaal ingewikkeld. Asbest en loodhoudende benzine zijn na jarenlang kritiekloos te zijn toegepast, al langere tijd uitgebannen. Roken mag bijna niet meer, dieselauto's staan vanwege de roetdeeltjes nu ook in een kwaad daglicht (sorry, ik rijd ook in VW Golf TDI). Maar hoe zit het nu met straling van huis- tuin- en keukenapparaten? Magnetrons, DECT-telefoons en Wireless netwerkjes in huis, UMTS/GSM zendmasten? Het is niet bewezen dat elektromagnetische straling gezondheidsschade veroorzaakt, er is net een 'Zwitsers onderzoek' (COFAM II) uit dat een eerder officieel onderzoek van TNO (COFAM I) ontkracht. Maar het is ook niet bewezen dat langdurige blootstelling over langere termijn ook geen gezondheidsschade aanbrengt. Kortom, ik kan mijn studieboeken over wetenschapsleer weer uit de kast halen: Wanneer is iets nu 'bewezen' of juist 'ontkracht'? Hoe betrouwbaar zijn statistieken? Wat bewijzen uitzonderlijk toevallige gevallen en correlaties nu eigenlijk?

Vanavond ontvingen we met alle vijf de fracties een vertegenwoordiging van de MR van de basisschool de Overplaats in Sassenheim. Pal naast de school staat UMTS/GSM zendmast. De mast zelf staat er al 22 jaar, maar die is in de loop der jaren behoorlijk vol gehangen. Allemaal legaal, de gemeente Teylingen is ook gebonden aan het antenneconvenant, reeds lang afgegeven bouwvergunningen kun je niet intrekken, wettelijke normen worden niet overschreden. Maar toch, in de school De Overplaats zijn er gezondheidsklachten. De MR maakt zich daar, volkomen begrijpelijk, druk om.

Het was een heel open, prettig, constructief informeel overleg.We hebben het vanavond over allerlei aspecten gehad: mogelijke andere oorzaken van de klachten (binnenklimaat), de instrumenten die andere gemeenten hanteren, de juridische aspecten. Kortom, het is niet een heel makkelijk dossier waarover je snel een goed oordeel vormt. We hebben met elkaar afgesproken om over enkele maanden elkaar weer te ontmoeten en ondertussen nog wat meer huiswerk te doen. Met als prettig bijverschijnsel dat ik de wijze lessen van Thomas Kuhn en mijn wat roestige kennis van Poisson-verdelingen mag afstoffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten