maandag, december 24, 2007

Niet alles is wat het lijkt







Niet alles is wat het lijkt: het thema van een van mijn favoriete films, American Beauty. Kevin Spacey, als hoofdpersoon, overstijgt zijn kantoorbestaan tot groot wijsgeer. De geslaagde zakenman blijkt een lafaard, de homohatende buurman snakt naar herenliefde, de drugsdealer een poeet, de bloedstollend mooie, zinnelijke vriendin van zijn dochter is nog steeds maagd.




Het was ook een beetje thema van afgelopen week. In de vrede-op-aarde week voor kerstmis vieren mijn IT-collega's dat met een biertje een knallende veldslag in 'Unreal tournament', op weg naar een kerstviering ben je getuige van een vrij heftig auto-ongeluk, en dan heb je ook nog een raadsvergadering met een lekker dunne agenda. Grote klappen, snel thuis, zo leek het.

En zo dacht wethouder Gerrit van der Meer ook dat er nu eindelijk een doorbraak was in het dossier Kl**schuur-Trappenberg. In de stuurgroep had de gedeputeerde voorgesteld, een externe arbiter met een bindend advies in te stellen. Gerrit heeft daarmee ingestemd, en de stuurgroep heeft aldus besloten. En hield er vervolgens wel een heel knullige manier van communiceren (de pers per e-mail inlichten, de raden nota bene in de Kersttijd per post) op na.
Paniek en oproer onder de Teylinger raadsleden toen ze het Leidsch Dagblad van vorige week zaterdag opensloegen. Hectisch telefonisch overleg, schriftelijke vragen, moties: hoe kan een extern advieseur nu een democratisch genomen raadsbesluit terzijde gaan schuiven? Het is een zware week geweest voor Gerrit. OK, In zijn enthousiasme heeft hij te snel 'ja' gezegd op een voorstel dat hij beter eerst aan de raad had kunnen voorleggen -ik denk trouwens dat 75% van de bestuurders dezelfde fout hadden gemaakt. Het kostte hem de kop niet, maar het dossier is nu bij hem weg en ligt bij collega-wethouder Wim Hollart. Op zich is dat wel slim, want nu hoeft het regionale verschil van inzicht binnen het CDA niet over de rug van de PvdA Teylingen te worden uitgevochten. Bovendien weet Wim als predikant wel hoe je met 'religieuze' meningsverschillen moet omgaan.

Toch ben ik er niet gerust op. We kunnen intern binnen Teylingen wel op een scholastieke manier blijven beweren dat we slechts een verschil van mening hebben met Katwijk en geen geschil, maar alleen met het sturen van welles-niets brieven of Teylingen zich houdt aan de contractafspraken van de Knoop Leiden-West, schieten we nog geen meter op. De raad heeft al veel gepraat over interne verhoudingen, en nog heel weinig over, en al helemaal niet MET Katwijk, over hoe tot een voor beide zijden acceptabele werkverhouding te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten