zondag, januari 27, 2008

Valt er wat te kiezen?


In Eindhoven vinden ze dus blijkbaar van niet. Ik gun Rob van Gijzel van harte zijn overwinning in het 'misluke' referendum. Ik zie graag ook mensen zoals hem op een burgemeesterspost (hij is een man 'van het volk' maar absoluut geen populist). Maar met een opkomst van net een kwart van de kiezers kun je wel stellen dat er een hoop inspanning is weggegooid om de eindhovenaren een keuze te ontlokken die ze niet willen maken. Het blijft soms tobben met de bestuurlijke vernieuwing.

Vorige week zondag was er bij Tegenlicht ook een interessante reportage over de positie van de Nederlandse burgemeesters: benoemd door de koningin, zonder duidelijke eigen portefeuille, geen invloed op benoeming van de mensen waarmee hij in de loklale politiek moet werken geacht om boven de partijen in college en gemeenteraad te staan, gweconfronteerd met vierkante oplossingen uit het Haagse voor driehoekige problemen op lokaal niveau. Dan zou je zeggen: wat maakt het dan uit of je uit twee PvdA'ers kan kiezen bij een referendum? Partijpolitiek speelt geen rol. Maar dat speelt het dus wel, omdat we in Nederland nog altijd gewend zijn (gelukkig maar) om op partijen in plaats van personen te stemmen.

Dat de PvdA blijkbaar een goede kweekvijver voor burgemeesterskandidaten is, is dan nog wel prettig. Maar zouden zowel in Utrecht als in Eindhoven er echt helemaal geen geschikte kandidaten van die andere leveranciers van grote-stedenburgemeesters, D66 en VVD, tussen hebben gezeten? Maar ja, daarover mogen vertrouwenscommissies geen boekje op doen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten