vrijdag, september 11, 2009

Veel of weinig?

Dat is de vraag, bij de deelname aan de Simavi-wandeling, de estafette voor wereldmoeders, om aandacht te vestigen op de sterftekansen van zwangere vrouwen in de Derde wereld: 450 op de 100.000. En dat getal in 2015 met 75% naar beneden moet zijn, en dat gaat nog bij lange na niet snel genoeg.

Er liepen vanmiddag rond de 80 mensen mee, op een wandeling langs allerlei medische voorzieningen in Voorhout. Is dat veel? Wel in vergelijking misschien met Hoogeveen, waar het aantal naar ik me heb laten vertellen nogal tegenviel. Maar ten opzichte van de vele mensen die al aan het feestvieren waren, is het wel weinig. En voor een deel ook wel de hard-core: wat van de gemeente, veel gezichten uit de Kleine Kerk, een paar van de wereldwinkel. Van de PvdA waren we met Elsbeth, Gertrude en mij zeer goed vertegenwoordigd. Hans den Hollander van het CDA de enige andere namens de gemeenteraad (OK, Cees van Velzen was er ook , maar in de hoedanigheid van voorzitter van de Oranjevereniging). Burgemeester Schelberg was er aan het begin en wethouder Wilbrink liep ook mee.

De estafette wordt in elke plaats geleid door een bekende Nederlander, in ons geval Dieuwertje Blok. Hoor je onderweg van toeschouwers het soort opmerkingen als: en waar is Sinterklaas nu? Tja, bekendheid kan je ook afleiden van de werkelijke boodschap...


Dieuwertje Blok (rechts) in gesprek met een aantal meelopende kinderen, ter hoogte van het Bolerogebouw (huisartsenpraktijk)


In elk geval vond ik het aantal meelopende mannen wel veel te laag. Alsof moedersterfte alleen maar iets is dat vrouwen aangaat. Maar die zwangerschap komt toch ook ergens vandaan, en ik geloof dat wij mannen daar toch ook iets mee van doen hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten