dinsdag, maart 06, 2007

ploegwerk


soms heb je van die taaie fractievergaderingen. En als verwacht was die van de eerste voorbereiding van de bezuinigingsvoorstellen taai. Alle voorstellen doorgeakkerd op wel doen/ niet doen, een hele serie technische vragen geformuleerd over het afstoten van gemeentelijk vastgoed, en toch een redelijk hoopvolle conclusie: het moet goed mogelijk zijn om ook zonder het sluiten van 2 bibliotheken, zonder het killen van theaterprogrammeringen, zonder wegen en groen te laten verloederen toch tot het genoemde te besparen bedrag van 1,5 miljoen Euro/jaar te komen (en zelfs een tikkie meer). Of de soep wordt niet zo heet gegeten als opgediend (En dan is de overvaltechniek van de discussienota iets te goed gelukt) of... we zien toch niets over het hoofd?

Een naar puntje zit er wel in: de opbrengst van de locatie Langeveld in Sassenheim (gerekend met een gemiddelde grondprijs van Eur 400,-/uitgeefbare m2) zit een stuk boven wat je kan vangen bij realisatie aldaar van 150 sociale huurwoningen. en dat is nu net wat wij als PvdA bij de begrotingsbehandeling als motie hadden ingediend. Maar met welke prijs moet je dan hanteren? Laten we een voorbeeld uit de omgeving nemen, nl uit de gemeente Oegstgeest. In hun nota Grondprijzen worden dezelfde getallen gehanteerd die ook een grote jongen als de gemeente Amsterdam toepast, nl 13.500,- ex BTW aan grondkosten per (eengezins) sociale-huurwoning. Voor gestapelde bouw gelden correctiefactoren. Laten we eens rekenen met 150 appartementen in drie woonlagen: die kennen een correctiefactor van 0,8. 0,8 * 150 woningen * 13.500 euro/woning = 1.620.000 euro. Toch even een forse slok minder dan de ingecalculeerde 7 miljoen...

De verkoop van vastgoed moet vooral dienen om de bijdrage aan Holland Rijnland voor infrastructuur (732.000,-/jaar) te kunnen dekken via een bestemmingsreserve. Vandaar dat een voeding van 5,4 miljoen minder in dit fonds (komt ongeveer overeen met 4 a 5 ton structureel) een hoop uitmaakt. Maar zelfs dan, zelfs dan lijkt het allemaal haalbaar. Het blijft allemaal even ploegwerk. Maar als het eindresultaat je dan toch matig optimistisch stemt, is het de moeite waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten