zondag, maart 15, 2009

Gekwetter


Wie het net een beetje bijhoudt, heft het vast ook al naast MSN, Hyves en LinkedIn ontdekt: kwetteren. Oftewel “to twitter” op zijn Engels. En zo kun je op twitter.com je contacten volgen, doordat ze via het net en mobiele telefoon in korte, SMS-achtige berichten de goegemeente kunnen laten weten waarmee ze bezig zijn. Al erg nuttig gebleken bij de nieuwsgaring over de aanslagen in Mumbay en de reddingsactie van de airbus die in New York in de Hudson dook. En voldoende om wat oproer te geven uit de Treveszaal, omdat minister Verhagen via Twitter een onschuldige en saaie vergadertafelfoto de wereld in slingerde. Maar inmiddels dus ook doorgedrongen in de politiek in de Bollenstreek. En de eerste adoptie komt van –niet zo verrassend- van wethouder Bert Homan in Teylingen en wethouder Martijn Vroom in Noordwijk.
Ik wil het wel eens volgen, al ben ik totaal niet handig met mobiele telefoons. Ik heb altijd ruzie met de toetsjes, de kleine schermpjes en de onnavolgbare menuutjes. Maar wat ik tot nu toe als ‘ volger’ teruglees, geven de hele korte berichtjes op Twitter nauwelijks mogelijkheid om echt te laten zien waar het in de politiek over gaat. We hebben donderdag jongstleden in de raadsvergadering wel een paar belangrijke dingen gedaan. Als daar zijn:

 1. Een hoop geld geld uitgegeven aan auto’s (was de PvdA met het huidige voorstel trouwens niet voor) voor ruim een miljoen euro
 2. Aanpassingen aan het bestuurscentrum en de gemeentekantoor voor ruim een miljoen (en daarmee TUSSEN DE REGELS: de komende jaren worden er GEEN plannen ontwikkeld voor een nieuw gemeentehuis!)
 3. zienswijzen geformuleerd op belangrijke stukken als een OV-visie en een regionale structuurvisie
 4. het Jeugdbeleid vastgesteld, en samen met de VVD een motie ingediend over de crisisjeugdzorg (stakende stemmen)

 5. een recordaantal amendementen en moties verwerkt voor een normale raadsvergadering, waarbij die van ons over de afschaffing van de eigen vervangingsbijdrage voor de WMO het niet haalde
 6. en, eindelijk en ook in geamendeerde vorm, de concept- woonschepenverordening van Bert Homan vastgesteld voor tervisielegging.

Maar op Twitter vind je terug (wel even door de hele lijst scrollen, want Bert heeft het twitteren helemaal ontdekt) :
 1. Bert Homan gaat samen met raadslid Hans Keulen voor de deur van het provinciehuis in Den Haag zal gaan liggen om de kosten voor inventarisatie van de woonschepen terug te halen en
 2. een foto van de kroketten, waar de bodes even na elven mee langskwamen.
Laat ik het er maar op houden dat we er eerst even mee moeten spelen voordat je de echte kracht van een nieuwe communicatievorm ontdekt.

1 opmerking:

 1. zeg broer, wil ook best met je twitteren hoor. Meld je je dan wel eerst even aan?

  BeantwoordenVerwijderen