zondag, maart 08, 2009

Nostradamus als toetje


En zo zit je dan ‘s zaterdag om 08:30 in een stralend zonnetje op de fiets, de ijsbloemen staan nog op de autoruiten. Normaal zit ik achter mijn eerst kop koffie, en is het mij nultieme onthaastmomentje van de week. Maar ja, Sander Schelberg had een reservering gedaan, en wie niet om 09:00 in Groot Leerust zou opstappen, zou de boot missen. En dat met een typisch veel-hooi-op-de-vork thema: Teylingen in 2040. Dan hoop ik toch echt wel met pensioen te gaan (ik word 70 in dat jaar), en mijn kinderen zullen ouder zijn dan dat ik nu ben.
Het ging wel iets breder als dat we met de toekomstvisie 2030 hebben gedaan. Er is ook eigenlijk geen kaart aan te pas gekomen. We hadden het , onder andere in zes “ wereld café” sessies, mede onder begeleiding van een echte futuroloog (Peter van der Wel), over samenlevin g en samenhang, democratie, wonen, mobiliteit en duurzaamheid, gemeentelijke organisatie en dienstverlening. Natuur, milieu, klimaat is eigenlijk maar weinig aan bod gekomen. Duurzaamheid, energieverbruik en grondstofschaarste wel.
Na de lunch mocht ik met Elsbeth Koek en Bob Keeven een boot in elkaar knutselen, als metfoor voor de gemeente van 2040: Hoe groot is het Schip? Waar vaart het? Wie is de bemanning? Waar gaat het heen? We kwamen erop uit dat twee begrippen wel belangrijk waren: pluriformiteit en individualisering. Dat de levensduur van verbanden als verenigingen waarschijnlijk korter zou zijn. Dus: een wendbaar, flexibel in te delen schip, waarin de passagiers ook meehelpen vooruit te komen, natuurlijk CO2-neutraal. En zo knutselden we uit zeshoekige, veelkleurige PostIts, 2 viltstiften en een rol schilderstape een bonte catamaran in elkaar. We versloegen de “ love boat” van de concurrentie met een (zee-)straatlengte.
Kortom: wel een hoop plezier gehad. Of het uiteindelijk ook echt leidt tot een breed gedragen, lange-termijnvisie die ook na de verkiezingen nog van waarde is, ik mag het hopen. Waarschijnlijk zegt het uiteindelijk meer over onze visie op de wereld van vandaag dan over die van morgen. Maar we zullen maar eens in het boek over Nostradamus duiken, dat we als bedankje meekregen. Kan mooi in het rijtje naast 'The world is flat', 'Global paradox', 'The world in 2020' 'Investing in the technologies of tomorrow' en 'De stad in het informatietijdperk'.

4 opmerkingen:

 1. Citaat: "Teylingen in 2040. Dan hoop ik toch echt wel met pensioen te gaan (ik word 70 in dat jaar)". Mag ik daaruit concluderen dat de PvdA Teylingen voorstander is van het verhogen van de pensioengerechtigde laaftijd van 65 naar 70 jaar, Joost...?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Piet, dat kun je niet. Nu weet ik niet of je bewust laaftijd ( = Eftelingtijd?) hebt geschreven. Er zit in elk geval altijd een verschil tussen wat je denkt dat er gebeurt en wat je wil dat gebeurt. En zou ik het wel willen (denk dat mijn generatie hoogopgeleiden prima in staat is om langer door te werken, en niet iedereen kan qua regelingen zo zwijnen als de baby-boomers). Maar ik acht zelf de kans reeel dat mijn generatie het bokkie is en pas op zijn zeventigste met pensioen zal kunnen. En dat in die periode ook de hypotheekrenteaftrek wel zal sneuvelen. En dat we in 2040 minder auto zullen rijden en minder vlees eten. Misschien is vlees dan wel net zo iets als de sigaret nu: duur, sociaal onwenselijk en alleen voor de verslaafden. Zeg een ex-roker en een (bij voorkeur biologisch) omnivoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zin half afgemaakt: en zou ik het wel willen (...), dan is dat nog bepaald geen partijstandpunt. en de PvdA Teylingen mocht willen dat ze over het nederlands inkomenbeleid zou gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oeps, leeftijd dus... Al teveel tekst getikt vandaag...

  BeantwoordenVerwijderen