vrijdag, juni 05, 2009

7-4=3


Knal. Niet de VVD, maar de PvdA zakt bij de Europa-verkiezingen krakend door het ijs. Ja, deze keer hebben we verloren, niet aan de SP maar aan de PVV, D66 EN Groen Links. Alle driemet een heldere boodschap, zelfs zo simpel als: "europa JA" of "Nederland eerst". De beiden sociaal-liberale partijen met een boodschap die duidelijk en met energie uitstraalde waar ze VOOR waren. Eerlijk gezegd: voor mij is het dit keer, met nadruk op het belang dat ik zelf duurzame energie en een gezonde voedselketen leg, Judith Sargentini van Groen Links geworden. De PvdA zat meer defensief op de ontslagbescherming. Ik zie toch meer in het creeren van nieuwe kansen dan angstvallig proberen te houden wat je denkt te hebben.

Als ik in Teylingen kijk wat de grote verschuiving is: VVD: stabiel, ze zitten hier in de Bollenstreek in hun Grassroots. PvdA: de helft van gebruikelijk. D66 explosief gegroeid. SP gelijk gebleven. PVV : ongeveer 16%, vergelijkbaar met wat de LPF deed. En een bijzonderheidje: op het stembureau Warmond-Kagertuinen ging maar 1(!) stem naar de PvdA., gelijk aan lijst 17, Libertas.

Kijken we naar de PvdA grassroots (Noord-Nederland): hele forse verliezen van de PvdA aan de PVV, in sommige gemeenten verschuivingen tot een kwart van het electoraat dat bij Europa-verkiezingen opkomt. Het ligt dus per regio verschillend.

Een van de charmes van de PvdA was toch de breedte van de beweging (in die breedte zit ook het STERK en sociaal!) Ga je te sterk over conservatief-links, dan, blijkt nu, kan ook sociaal-liberale vleugel wegbreken want daar is ook een redelijk alternatief voor... Deze bewegingen geven aan dat de PvdA geen andere partijen moet willen imiteren. Af van het wankelmoedige (met m.i. de JSF-discussie als dieptepunt). Maar terug naar de kern: waar zijn we onomstotelijk, hartstochtelijk VOOR?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten