zondag, juni 14, 2009

alles andersom


En na de netwerkbijeenkomst de rondleiding bij onze gastheer, woonzorgboerderij ‘ Inversa’. Niet voor niets, heet het: omgekeerd. 5 zwaar autistische kinderen wonen er, met een laag niveau van cognitie. Bepaald niet de makkelijkste doelgroep. Na het bestuurlijk netwerk kregen we van Dirk Overgauw, (directeur en initiator van Inversa een rondleiding. En mijn mond is opengevallen door deze blik wat op KAN: van elke Euro budget gaat 3 cent op aan overhead, en de rest aan zorg. De spullen in inrichting van de boerderij is bijna volledig gesponsord. Het budget dat daarmee bespaard wordt, wordt besteed aan zorg. Alle gangbare theorieën over de begeleiding van autistische jongeren zijn overhoop gegooid: het enige dat stabiel is, is het pictogrammenbord en het systeem. De jongeren worden juist niet prikkelarm gehouden en gehospitaliseerd: ze leren omgaan met veranderingen. Elke maand gaat hun woonkamer volledig overhoop. Maar ze weten dat het gaat gebeuren. Kan dit? Ja, in vergelijking met andere instellingen is hun agressie 65% (!!) lager.


Dirk Overgauw vertelt e.e.a. over zijn drijfveer, het concept en de zorgboerderij.

Mar wat doen de begeleiders dan wel? Vooral kijken, kijken, kijken. Wat kan de cliënt wel en niet aan? Veel fysieke inspanning bieden, want dat maakt het hoofd leeg. wissel “Werk” met ontspanning af. LAat de kinderen eerst de kippen voeren, dan trampoline springen, dan de planten water geven. Laat ze op tijd weten, dat er soms “ vergaderingen” (wij dus) en verjaardagsfeestjes worden gevierd. En laat ze daarbij ook meehelpen aan de catering.
En kan dit zo tegen een woonwijk aan? Zelfs prima. Er is zelfs vanuit de buurt heel veel support en vrijwillig werk: buddy’s om mee te wandelen of te fietsen, mee met paard en wagen: het werkt.
Eigenlijk vind ik dit bezoek ook een heel mooi voorbeeld om de politiek analoog aan te laten werken, zoals: beperk de overhead; laat niet verantwoorden maar neem waar; ga uit van wat je doelgroep zelf voor mogelijkheden heeft; denk dwars. Er kan zoveel meer dan in de boekjes staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten