zondag, juni 28, 2009

Wat kun je doen voor een miljoen?


Heel wat, en voor 2,65 miljoen nog veel meer. Nu krijgen we er binnenkort 50 van Vattenfall voor onze NUON-aandelen, maar dat scheelt ook weer 2 miljoen/jaar aan dividendinkomsten, dus het is niet zomaar een pot met goud die je zonder meer kunt uitgeven; tenslotte, als je van de rente leeft moet je je spaartegoed onaangeroerd laten.

Nu mag je best wel wat met je cash doen, mits je daar ook iets voor terugkrijgt. En dat laatste lijkt met de plannen om een parkeergarage onder het Boschplein in Sassenheim te realiseren niet het geval. Het voorstel is om een parkeergarage van 60 plaatsen te realiseren onder het gebouw dat nu in de plaats van de oude Albert Heijn zal komen. Nu hoeft voor dat gebouw al geen parkeerplek extra te worden aangelegd, want dat is al gebeurd bij de parkeergarage onder de nieuwe Albert Heijn en op het Voorhavenkwartier.

Wie een beetje kortetermijngeheugen heeft, weet dat de PvdA best te spreken was over de realisatie van deze parkeergarage, als we ten minste het Voorhavenkwartier daarmee konden vrijmaken van geparkeerde auto’s op het maaiveld. In die zin is de ruimtelijke kwaliteit ons ook wel iets waard. Maar nu dat kunnen we, vanwege gemaakte contractuele afspraken met de eigenaar van de winkelpanden daar, Fortis ASR, nou net niet doen: tot aan het einde van het gebruik van die winkels moet er in de etalage geparkeerd kunnen worden. Geen handige afspraken in mijn ogen, omdat er voor de gemeente geen enkele ontbindende voorwaarde is opgenomen.

Ik heb wat technische vragen gesteld, over de vergelijking van het aantal parkeerplaatsen in de oude en de nieuwe situatie, en over de ontwikkelingen op afzienbare termijn waarmee de parkeergarage in een behoefte zou voorzien. En het was eenvoudig duidelijk: het gaat om 60 EXTRA parkeerplaatsen, bovenop de al compleet gerealiseerde behoefte, die heel misschien wel eens nodig zouden kunnen worden, mocht in de toekomst het winkelhart van Sassenheim de magneet van de verre omtrek worden.
Kortom een hele zachte onderbouwing voor een onnodige, grote uitgave, en waarvoor er op langere termijn ook heus nog wel vergelijkbare kansen zich kunnen voordoen. Immers, de locaties van de Hoogvliet- en de Digros supermarkten verwacht ik nog wel van dat die tussen 5 tot 15 jaar ook wel zullen worden opgeknapt. Voor 2,65 miljoen kun je ook een hoop andere dingen, met een groter maatschappelijk nut, doen: Fietspaden aanleggen, bijdragen aan sociale woningbouw, sportvelden aanleggen, of de WMO beter toerusten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten