maandag, mei 31, 2010

Bestuurlijke drukte

Woensdagavond was de kennismakingsbijeenkomst van Holland Rijnland in Corpus. Het lijkt wel een museum, maar is ook een half congrescentrum. OK, Holland Rijnland bestaat inmiddels uit 16 gemeenten, waaronder grote jongens als Katwijk, Leiden en Alphen aan de Rijn. Maar er was nu wel echt letterlijk sprake van bestuurlijke drukte.

Een van de workshops was 'hoe je invloed als raadslid te vergroten in Holland Rijnland'. Twee enthousiaste ambtenaren uit Leiden en Leiderdorp deden een zeer enthousiast verhaal. Dat ik helemaal begrijp maar ik wel van schrik: tientallen stuurgroepen, besluitvorming die soms wel zeven stadia moet passeren. En als het om Randstadbeleid gaat: drie provincies, vier grote steden, vier stadsregio's, en Holland Rijnland moet daar ook nog eens indirect haar plasje over doen?

Is dat nog democratisch te controleren of te legitimeren? Democratie is vooral gebaat bij transparantie. En dat biedt al dat gepolder van stuurgroepen, portefeuillehoudersoverleggen, ambtelijk vooroverleg, ben ik bang, niet. ** slaat Kafka's 'Het Proces' er nog eens op na**

Geen opmerkingen:

Een reactie posten