donderdag, november 17, 2005

van hot naar her


Het is rennen dezer dagen. Niet alleen tussen huis - school - werk - huis - raadzaal, maar ook tussendoor naar het Onderdak in Sassenheim voor een werkbezoek aan Vluchtelingenwerk. Heb ik een vergelijkbare bijeenkomst in Voorhout twee weken terug moeten skippen, nu zaten we er toch maar met drie man . willem de Jong, Jan Klein en ik. Hoewel het in Voorhout en Sassenheim om kleine aantallen gaat, is de groep mensen die de vluchtelingen begeleid nog kleiner. Op twee handen heb je in beide kernen alle vrijwilligers wel geteld. Vrolijk word je er net van. Pratische problemen rondom inburgering vermengen met armoede, taalachterstand, onbegrip, eenzaamheid, meegenomen trauma's , niet-erkende papieren, traag uitbetalende sociale dienst, niet serieus te nemen reintegratiebureaus... En dan ben je als erkend vluchteling nog gelukkig af, vergeleken met de na jaren afgewezenen en illegalen.

Ik ben er met een beetje tweeslachtig gevoel vandaan gekomen. Op zich mooi om te zien hoe zo'n Gideonsbende de klus wel aangaat. Maar ik heb een hoop problemen gehoord, maar weinig duidelijke vragen of gevraagde oplossingen aande gemeentepolitiek, in elk geval niet veel over zaken die door gemeenten beinvloedbaar zijn. Wel over verdelen van vestiging over Voorhout en Sassenheim, vooral ook vanwege de belasting van de vrijwilligers. Dat is iets dat toch ook wel met de woningbouwvereningingen besproken kan worden. En dat heb ik wel gemist: de suggestie: "Dit willen we graag dat JULLIE gaan doen, kan dat?"

's Avonds ging het weer over hele andere problemen: hoe acceptabel is in het gelijktrekken van de tarieven dat Sassenheim toch fors omhoog gaat? Kostte behoorlijk wat tijd in de klankbordgroep. na afloop daarvan Cees van Velzen (CDA) zijn prognose voor de uitslag vernomen -zal hem niet verklappen. Vanavond weer wat toelichting gehad over mogelijke ontwikkelingen bij de Rune van Teylingen - toch een beetje een hobbyproject van Van Steijn. Morgen met de gemeenteraaad op stap in Amsterdam, nu eerst maar naar dromenland.

1 opmerking:

  1. Joost,

    Benieuwd naar de uitslag zoals Cees van Velzen/CDA deze heeft aangegeven.

    Kees

    BeantwoordenVerwijderen