donderdag, november 10, 2005

Wat je beloofd hebt...


Vanavond in de commissie Bestuur en Ruimtelijke ordening het eerste concept-voorontwerp bestemmingsplan Hooghkamer behandeld. Hoop kritiek op de vorm van het groen van park Molentocht, dat in de geschetste vorm eerder Hark Molentocht kan heten. Maar goed, de plankaart wordt nog verbeterd.

Wethouder van Steijn kwam nog met de mededeling dat "het college niet kon garanderen dat de randweg na de realisatie van de eerste 100 woningen in gebruik kan zijn". Dit omdat de aanleg van een spoortunnel onder de spoorlijn , naar de NS aangeven, tenminste twee jaar kost. Merk ik in de tweede termijn op, dat hij daarmee het college-accoord en zijn eigen verkiezingsbelofte loslaat. Oei, als door een wesp gestoken! Nee, dat was niet zo, tegen die opmerking tekent hij bezwaar aan, in alle stukken staat het op de eerste pagina ddat die rondweg... enzovoorts.

OK, het staat inderdaad overal op papier. Maar laten we nu eens rekenen: Stel, de NS kan serieus beginnen zodra het globale bestemmingsplan vastgesteld is (juli 2006). Eerder zal zeker niet, want eerst moet het bestemmingsplan er komen, daarna wordt pas de exploitatie-overeenkomst met Heijmans getekend, en Heijmans zal dan toch de randweg (en dus ook de NS) moeten betalen. Dan hebben de NS tenminste tot juni 2008 nodig om de tunnel aan te leggen, zo niet langer. En dan mag de 100e woning pas worden opgeleverd! Dan moet daarna in 18 maanden tijd 700 woningen worden opgeleverd, want als de wijk Hooghkamer niet op 31 december 2009 af is, kan Voorhout (Teylingen) de VINEX-subsidie van 2,8 miljoen euro mooi terugbetalen. Dat is een opleveringstempo van zo'n 500 woningen per jaar. Het dubbele van wat Voorhout ooit in een jaar gepresteerd heeft, het vierdubbele van het huidige tempo. Het staat nog op papier, maar is het voor Voorhout realistisch? Ik vrees van niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten