vrijdag, juni 13, 2008

Tot hoever?


Pre-embryoselectie. Spiraaltje en morning-afterpil grijpen even diepgaand en ZONDER selectie in cellenklompjes van dezelfde grootte. En toch liggen ze in Den Haag rondom het embryoselectiedebat in de clinch. Weer een onhandige manoeuvre van een PvdA-politicus, nu van Jet Bussemaker. (gelukkig hebben we als PvdA er niet helemaal het patent op, aangezien staatssecretaris Huizinga van de CU toch ook wel stukken beter kan reageren op de analyse van Klaas de Vries over het OV).

Enige tijd terug waren we bij vrienden op bezoek. 1 van hen heeft een erfelijke progressieve ziekte. Hun dochter was geboren voordat dat bekend was. Ze hebben jaren erover gesproken, of ze nog een tweede kind wilden. Want ja, het is wel erfelijk, en wil je het risico lopen om het door te geven? Uiteindelijk hebben ze toch, onmdanks het risico, besloten voor een tweede kind te gaan, en het is nu een schattig jongetje van 1.

We hebben een heel leuke dag gehad. Ook chronische ziekten hoeven de lol niet te bederven. En ook als je weet dat er ellende op je te wachten staat, is het leven waard om geleefd te worden, en daar was die dag een heel mooi voorbeeld van.

Risico's kun je vermijden en je kunt ze accepteren. Mag je ervoor kiezen een kind niet te krijgen, als je weet wat er (waarschijnlijk) in het verschiet ligt? Tuurlijk, je kunt kiezen niet zwanger te worden. Aborteren: heb ik wel moeite mee, maar ik accepteer de wettelijke kaders daarvoor.

Anti-polio-injecties liggen in delen van de Bible Belt ook moeilijk, maar daarvan leggen we de rest van de Nederlandse bevolking ook niet op dat we die injecties niet uitdelen. Als een stel, vanwege erfelijke risico's hun toekomstige kinderen wil vrijwaren van voorzienbare ellende, dan mag dat wat mij betreft best op keuze tussen het ene klompje van 8 cellen dat geen kankergen heeft boven een ander klompje cellen dat dat wel heeft. Als een stel vanwege dezelfde risico's besluit om gewoon te accepteren wat hen als kind gegeven wordt, ook. Zware beslissingen, die letterlijk over leven en dood kunnen gaan. Maar wel een die juist daarom in het domein van je persoonlijke ethiek vallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten