dinsdag, maart 30, 2010

Initiatief bij de burger

In de commissie welzijn kwam het burgerinitiatief van Bart de jong aan bod, om van Teylingen een fairtrade gemeente te maken. Hoewel de gemeente Teylingen inmiddels een aardig rijtje burgerinitiatieven behandeld heeft, bleken er in dit geval toch wat rare dingen naar boven te komen.
1) Een echt besluit voor de gemeenteraad zat niet bij de stukken. Wel een advies van het college, waar in zij de raad 'voorstelt' het burgerinitiatief af te wijzen. En zo staken we in de commissie de discussie ook in: Bent u het als commissie eens om het initiatief af te wijzen?Maar toen na de eerste termijn de commissie in meerderheid inderdaad het advies van het college opvolgde, bood Bart de Jong aan het initiatief, ongeveer staande de vergadering, te veranderen. En dan moet je - ik dus- als voorzitter maar improviseren om dit procedureel  in goede banen te geleiden. Het te veranderen punt betrof de inzet van een ambtenaar in het overleg in het fairtrade platform
Ik heb de volgende interpretatie gevolgd: zodra een initiatief ingediend is bij de gemeenteraad, dan is het verder aan haar om te behandelen. en bij elk voorstel kan een besluit verder geamendeerd worden door raadsleden. Dus ik heb de partijen die wel genegen waren om met het burgerinitiatief mee te gaan, voorgesteld daarvoor dus dan maar een amendement voor te bereiden. Ook een mooie oefening voor Marijke Haroun (PvdA), Frans Nederstigt (CU) en René Hartvelt (D66) om een amendement in elkaar te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten