vrijdag, maart 12, 2010

Rede bij afscheid Teylinger gemeenteraad 2006-2010

Voorzitter,

De verkiezingsuitslag van november 2005 was een grote verrassing. Toch aardig onverwacht mocht de PvdA met vijf zetels in de raad en 1 in het college aan de opbouw van het eerste Teylinger gemeentebestuur meewerken. We begonnen nog met een perspectief: er is ingezaaid, het zal nu moeten wortelen. En laat er vooral geen bestuurlijke ongelukken gebeuren.

Na ruim vier jaar mogen we concluderen dat de herindelingsgemeente Teylingen een succes is. De oogst staat er nog gezond bij. Waar is naast de groene vuist en de rode roos te herkennen dat de PvdA aanwezig was? Aan de regeling voor schuldhulpverlening. Aan een interactief opgesteld plan voor Koudenhoorn. Aan de prijs voor meest klimaatvriendelijke kleine gemeente. Daarmee is herkenbaar wat onze speerpunten waren in het verkiezingsprogramma van 4 jaar geleden.

Persoonlijk zal ik de komende vier jaar in een nieuw team mij voor Teylingen mogen inzetten. Voor de PvdA was de verkiezingsuitslag van vorige week ronduit teleurstellend. Het is echter geen lokale afrekening geweest. Daarom wil ik vanavond hier nog onder het voetlicht brengen,dat Teylingen veel te danken heeft aan de vier mensen die ik na deze avond in deze zaal ook zal missen:

Elsbeth, voor jou was de vijfde zetel een grote verrassing. We hebben op de backbench zo onze eigen grapjes gehad. Ik denk dat het afscheid vanavond in deze arena zeker niet definitief zal zijn. Je hebt grote bestuurlijke kwaliteiten en een buitengewoon waarnemingsvermogen. Je weet wat je tussen mensen ziet gebeuren, feilloos te benoemen. Politiek is tenslotte mensenwerk. Ik vind het heel goed van je, dat je uiteindelijk gezin, werk en politiek ook in die volgorde prioriteit geeft. Maar vanavond vind ik dat eventjes heel erg jammer. Ook Teylingen zou veel baat hebben bij jouw vrouwelijk leiderschap. Dus geen: het ga je goed, maar: tot ziens!

Hans, als twee rammen hebben we wel eens in de fractie met de koppen tegen elkaar gebokst. Bij jou is de overtuiging altijd vol, niet meer uit je spoor te brengen dat je eenmaal kiest. Je hebt de druk van het moment nodig, maar dan glorieer je ook achter het katheder. Je zoekt de quote, het beeldende in de taal, de kracht van het woord. Je liefde voor onderwijs kwam ook tot uiting in de kindergemeenteraad, een groot succes van de afgelopen raadsperiode. Je zoekt altijd het draagvlak in de buurt, eerder daar dan in de raad. Je staat dolgraag in de schijnwerpers. Maar je weet, ook achter de schermen een hoop voor je achterban te betekenen. Kijk naar het kunstcafe in Warmond. Tastbaarder kan ik het niet maken.

Gertrude, voor jou is het de afgelopen vier jaar niet altijd makkelijk geweest. Je hebt veel passie in het werk willen steken, en je liefde voor wie een stem nodig heeft voor zijn ondersteuning is groot. Een rood hart! Helaas heb je je aandacht ook soms moeten leggen bij je thuisfront, ging het qua zorg niet alleen over de regeltjes van de ISD maar ook: hoe boks ik het privé voor elkaar? En als je gezondheid dan ook af en toe nee zegt, dan moet de openbare zaak wijken. Helaas, helaas, want ik ken weinig politici in Teylingen die zo gemeend willen opkomen voor wie minder assertief en minder zelfredzaam zijn. Je kiest niet de makkelijke weg, maar die leidt wel tot de voldoening van een mooie wandeling.

Albert, ik heb de afgelopen jaren een diep respect voor je ontwikkeld. Want achter de façade van die stoere, soms botte vakbondstaal, zit een oprecht mens met een ongelooflijke drive en werklust. Het profiel van Elzinga voor raadslid leest als een schaap met vijf poten: maar jij hebt er tenminste vier. Jij weet de vertaling te maken van de straat naar de raadzaal, van de Oranjebuurt naar het Lange Voorhout en het Zuid-Hollandplein. Je kreeg ons in het college, je hield ons in het college. Rondom de Schutse wist je leiding te geven bij dat moeilijke besluit. Bij de Agnes adresseerde je de woede en het verdriet toen sociale partners ons en zijn bewoners letterlijk liet zitten. Voor jou geldt zeker: Politiek en loon-naar-werken zijn twee verschillende begrippen. Maar hopelijk kent de vogelbuurt in Sassenheim over 50 jaar een Albert Vinkstraat! Je gaat je energie nu onder andere richten op een groot pensioenfonds. Dames en heren, uw geld is nu in goede handen!


 

Joost Peetoom,

Voorhout, 10 maart 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten