dinsdag, maart 09, 2010

Maak het bont in plaats van paars

OK, wonden gelikt, vacht opgepoetst  en op voor een kopje koffie te Huys te Warmont. Een eerste gesprek in het kader van de coalitievorming met de grote winnaar, de VVD. Met Bob Keeven en Ard van der Steur verliep dat afgelopen zaterdagmiddag  in een buitengewoon prettige en constructieve sfeer. We hebben gesteld dat wij als PvdA in elk geval een flinke dosis bestuurlijke ervaring, konden inbrengen, waar het CDA en D66 beiden zo goed als nieuwe fracties hebben . Desalniettemin , toen Willem de Jong en ik weer buiten stonden wearen we al wat pessimistischer over onze collegedeelname.
De keuze van de VVD is uiteindelijk een strategische geweest. Ze laten de mogelijkheid om Paars Teylingen te realiseren lopen en kiezen voor een soort Balkenende-II: zwaar inzetten op bezuinigingen. Of Godfather-II: 'Keep your friends close, but your enemies even closer', Ze hebben nu eenmaal qua communicerende vaten bij verkiezingen meer van het CDA te duchten dan van ons, dus kun je ze maar beter tot partners-in-crime bombarderen, toch?
Als dat ene zeteltje nu toch naar ons was gegaan, en de verhouding VVD-D66-PvdA  lag 8-4-4, was de optie 'Paars Teylingen' nog wat langer in beeld waren gebleven? Voor de buhne lijkt het wel over de OZB te gaan, maar wie de viertrapsraket van bezuinigingen van D66 naast die van ons legt, zit daar niet zo heel veel verschil tussen. D66 denkt nog aan invoeren van parkeerbelasting, wij willen in elk geval inflatiecorrectie van de OZB. - wat trouwens OOK de uitleg is van 'geen OZB-verhoging' van bijvoorbeeld de VVD in Voorschoten. Maar hoe dan ook, CDA en D66 zullen respectievelijk te veel te verliezen dan wel te weinig te winnen hebben als ze collegedeelname nu laten lopen.
Maar goed, het lijkt erop dat de PArtij van de Arbeid zich moet opmaken voor vier jaar oppositie. Er is een schone rol weggelegd als 'sociaal geweten'. Ik ben heel benieuwd naar het collegeakkoord dat eruit zal rollen. We zullen wel zien in hoeverre CDA en VVD D66 wel gunnen op gebied van sociale woningbouw wat ze de afgelopen vier jaar hebben laten liggen (ondanks de voorstellen van de PvdA), dan wel of D66 de beloofde 40% direct al inlevert. Maar eerst maar de afscheidswoorden voor de huidige fractie afronden voor morgenavond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten