zondag, oktober 30, 2005

Wat voor vlees in de kuip?


Met alle mogelijke citaten uit Sun Tzu, The Godfather of uit de strategische marketing van Henry Mintzberg blijft het natuurlijk een waarheid als een koe: als je het goed wilt doen ten opzichte van je concurrenten, moet je ze natuurlijk wel een beetje kennen. Wel grappig om op het web-log van D66-lijsttrekker Rose Marie Keijer te lezen dat ze totaal niet wist wie haar opponent Hans den Hollander was, de lijsttrekker van het CDA met wie zij voor Holland Centraal in discussie ging afgelopen vrijdag. (Overigens we mooi dat D66 integraal hun radio-uitzendingen op de internetsite heeft staan)

Ik heb een kleine vergelijking tussen de 35 mensen waaruit waarschijnlijk straks 23 de nieuwe gemeenteraad van Teylingen voorkomt, gemaakt. Welke 35 zijn dat? De 35 die op een verkiesbare plek staan, en verkiesbaar in de zin van wat un eigen partij tot nu toe als ambitie heeft genoemd (bluf of onrealistisch - doet er niet toe. Ik neem alleen aan dat niemand zichzelf onderschat) Voor het gemak heb ik de ChristenUnie en D66 op 2 gezet.

En wat tref je dan aan in de 'uitgebreide klankbordgroep' - de huidige fractievoorzitters van de twaalf fracties uit Sassenheim, Voorhout en Warmond, die met 10 personen op deze groslijst van 35 man goed vertegenwoordigd zijn?
  • Goede man/vrouw verdeling belangrijk? Kies dan VVD, D66 of PvdA. TriLokaal, CDA en ChristenUnie zijn op de verkiesbare plaatsen bijna enkel mannen(-broeders).
  • Een nieuw gezicht? Neem dan een nieuwe partij D66 of ChristenUnie, en wil je een goede mix van ervaren en nieuw, neem dan PvdA. De VVD zet haar kaarten in op ervaring.
  • Aardige verdeling naar leeftijd? Hoef je niet bij het CDA te zijn: 8 man van bouwjaar 1956 of eerder. Doen wij het als PvdA met twee dertigers, twee laag in de veertig, een vijftiger en een zestiger weer evenwichtig mee.
Nu zeggen deze basale criteria lang niet alles. Het gaat natuurlijk om om politiek talent, achtergrondkennis, netwerk, instelling. Maar het zegt wel veel over het profiel waarmee sommige partijen Teylingen ingaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten