dinsdag, oktober 11, 2005

Wordt iets beter door lang te wachten?


nee, als je wacht totdat onrijpe peren eindelijk rijp zijn, zijn ze alweer rot. Zo lijkt het eigenlijk ook wel met het groenstructuurplan voor Voorhout te gaan. Met veel bombarie is in 2000 door Van Steijn een groenstructuurSCHETS gepresenteerd, dat "weldra" zou worden uitgewerkt in een groenstructuurplan. Vijf jaar later is deze nota wel 60 pagina's dik geworden, maar bevat vooral ook een aantal belangrijke dingen niet. Verbinding tussen groen binnen en buiten het dorp, ecologische verbindingen, zichtassen: niet is daar meer van over. Het geplande park Molentocht: een Hele dunne arcering op de kaart en bijna geen woord aan gewijd. Opknappen/ profilering park Overbosch? Dat het achterstallig onderhoud heeft, weten we nu ook al wel. Kortom, langverbeid maar wel teleurstellend.
Het in 2006 op te knappen Oosthoutpark


Wel aardig is de constatering dat er maar weinig m2 groen en bomen per inwoner in Voorhout aanwezig zijn, maar dat de onderhoudskosten per m2 wel ongeveer het dubbele bedragen als wat in gemeentes van eenzelfde omvang gebruikelijk is. Kortom : Voorhout is veel kwijt om haar perkjes bij te houden.

kan het anders? Ik denk het wel, maar dat is ook wel afhankelijk van de gekozen stedebouwkundige opzet. Je kunt ecologische verbindingen ook 'ecologisch'maken door ze wat groter aan te zetten, en onderhoudsarm groen hoeft niet altijd belevingsarm te zijn. De begroeiing van de geluidswal aan de Zuidelijke randweg is schitterend in de zomer EN ecologisch verantwoord. Een gemeente als Bussum is er ook best ver mee: die laten grasvelden in bepaalde delen van de stad lange tijd doorgroeien, en geeft daarmee bloemen en vlinders weer behoorlijk wat ruimte.

Iets anders dat ik donderdag ga aanstippen is het zelfbeheer door bewoners. Wordt even genoemd, zou in groenBEHEERplan (krijgen we ook nog) verder uitgewerkt moeten worden. Dat zou een shcone zaak zijn, er zijn genoeg mensen in dit dorp die best in en om hun huis heen de handen uit de mouwen willen steken voor een goed onderhouden groen in hun buurt. En daar vallen vast wel goede afspraken over te maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten