woensdag, oktober 05, 2005

What's in a name...


De werktitel 'Teylingen' voor is met opname in de wet 30.030 stiekum toch de definitieve naam waarmee de fusiegemeente van start gaat. Vanuit Warmond is op grond van een raadsbreed aangenomen motie al een tijde gelobby'd (nou ja, zonder voorstellen in te dienen) voor een andere naamkeuze, maar met een brief van de voorzitter van de fusie-stuurgroep is duidelijk geworden dat conform artikel 158 van de Gemeentewet de gemeenteraad weliswaar een andere naam voor de gemeente kan kiezen, maar dat die naam ten minste 1 jaar na het nemen van het besluit pas kan worden doorgevoerd. Dom dat daaraan niet eerder gedacht is, het staat echt letterlijk in de gemeentewet

Nu verkeer ik in de 'gelukkige' positie van voorzitter van de werkgroep Burger, die een advies moest geven hoe een voorstel van Albert Vink (PvdA Sassenheim en lijsttrekker voor teylingen) en Jozef van der Vooren (Warmond @nders) om bij de verkiezingen een peiling te houden over de naamgeving, verder zou kunnen worden uitgewerkt. We zijn er in de werkgroep vandaag niet goed uitgekomen. Hoe kun je een peiling onder de bevolking gaan houden waar je tenminste een jaar niets mee tot uitvoering kunt brengen? Is dat qua inspraak/ participatie juist niet mensen blij maken met een bijna-dood musje? Maar ja, het is al min of meer aangekondigd en wil je de positie van Warmond enigszins respecteren, dan zal er wel iets moeten gebeuren. Wordt vervolgd.

Persoonlijk vind ik trouwens 'Teylingen' wel een verantwoorde keuze: goed uit te spreken, historisch verantwoord, diplomatiek (De allerkleinste "kern" geeft de naam aan de hele gemeente), geworteld in de regio (denk aan Slot Teylingen, het Pact van Teylingen, Rabobank Teylingen, Stichting Welzijn Ouderen Teylingen, Hoog-, Laag- en Oud Teylingen, Teylingereind, Teylingerverspleintjes bij de slager), wat voor argumenten zou je nog meer willen hebben voor een gemeentenaam?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten