vrijdag, december 23, 2005

Beste Renee,je vraagt ze niet, je draagt ze niet, je weigert ze niet?
en toch, ik weet bijna zeker dat je er heel dubbel inzit, maar ook dit hoort bij je functie als raadslid! zoals je zelf vaak stelt: ?Blijven lachen!?. Het heeft de koningin behaagd.. terwijl ik je nooit op enig royalisme heb weten te betrappen.
Ik zal niet chronologisch je hele doopceel lichten, ook al loopt die van oversteekmoeder via loco-burgemeester van Voorhout tot directeur vluchtelingenwerk Den Haag. Alle bestuursposten, van clientenraad van de Thuiszorg tot in het SDB, je weet het zelf en op de tribune zal niemand het na kunnen vertellen. Ik wil er wel een paar lijntjes uithalen om te laten zien dat je deze blijk van waardering dubbel en dwars verdient, als mens meer nog dan als bestuurder.

Je bent een idealist, maar geen dromer. In je studie sociologie al gekozen voor ontwikkelingseconomie, In je beroepsmatige leven heb je je erop gericht om mensen die vastzitten, over drempels heen te helpen. Het werven van studiefondsen, studentendecanaat, sociaal raadsliedenwerk, vluchtelingenwerk. Renee is Wegenwacht op sociaal gebied. Je zeurt niet over hangjongeren, je drukt ze een bezem in de hand en laat ze poetsen. Van jou pikken ze het.

Die sociale wegenwacht uit zich ook in grote betrokkenheid bij lief en leed van anderen. Collecteren om vrienden uit de sores te halen. Stand-in moeder spelen. En hier in huis: cadeautjes, uitjes, oppas, jij regelt het maar weer. Pas op, de wereld om je heen kan daardoor ook erg lui worden!

Ook wanneer het in je eigen prive-situatie even heel moeilijk is ?en die situaties zijn er ook recent geweest-, je geeft gewoon thuis. Behalve dan als je weer eens in Bilbao, Thailand, New York, Marrakech, of de Bourgogne zit.

Je drive, je energie is ongelofelijk groot. Je bent figuurlijk nog een grotere hardloper dan letterlijk genomen. Je bent wendbaar, snel in je denken, snel in nieuwe wegen zoeken. Kultuurhuis in de oude Antoniusschool te duur? Een maand later lag er een 1-2-3 variant om de kinderopvang van Humanitas in die school onder te brengen, en dat is waanzinnig mooi geworden. In die drive ligt ook gelijk je zwakte, je ongeduld of ergernis als de rest van de wereld een ander tempo heeft of zich met profanere zaken bezighoudt.

Je bent niet bang, je gaat zelfs met enig plezier lastige klussen aan: de begeleiding van vluchtelingen en nog moeilijker, de begeleiding van hun begeleiders in nota bene de Schilderswijk. En daarmee vergeleken is zo?n welzijnsnota of huurcontract voor de volkstuinders opeens een makkie. Het loco-burgemeesterschap in een periode dat een college van de grond af opgebouwd moest worden na de bestuurscrisis van 1996, misschien ook wel.

Soms denk ik: de Voorhoutse politiek is te klein geweest om je goed tot je recht te laten komen. Je hebt het raadswerk vanaf 1994 bijna 12 jaar aaneensluitend gedaan. Twee keer werd je wethouder, in 1996 en 2000, en twee keer moest je na een halve periode het stokje weer overgeven. Zit je er net lekker in, plukt een ander jouw vruchten. In beide gevallen ben je aangebleven, waarvoor ik nog steeds grote bewondering heb. 9 van de 10 mensen hadden het bijltje erbij neergegooid, jij bent de 10e. Niet omdat je nu zo gehecht bent aan het pluche of uit ijdelheid, of omdat je aardig wilt worden gevonden. Het ging je wel om invloed om je ideaal te verwezenlijken, tot daden te komen, om te doen, om de klus die af moet. En om het feit dat je "stiekem van al die rare mensen hier wel een beetje was gaan houden."


Nog een persoonlijke noot: Ik heb grote waardering voor de manier waarop je mij bij mijn aantreden in 2000 hebt ingewerkt en hoe we al snel soms met 1 telefoontje of maitje ons "fractieoverleg" konden afhandelen. Waar ooit een variant met mijn naam gepresenteerd is ? in 2002 bij de verkeersontsluiting van de ING-locatie of in 2004 bij de niet-vrijblijvende samenwerking: samen met jou uitgepuzzeld. Echt gemeend: je bent van het type daar-winnen-we-de-oorlog-mee.


Renee, je klus in dit huis is nu echt af. Je laatste anekdote hier is verzameld en blijf ze allemaal alsjeblieft vertellen. Met dit alles zal het hopelijk de koningin behagen? maar dat kan onze burgemeester beter dan ik.


Joost Peetoom, fractievoorzitter PvdA(/D66) , 22 december 2005

uitgesproken bij het uitreiken van de Koninklijke onderscheiding Lid van Oranje-Nassau aan Renee Lucas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten