zaterdag, december 24, 2005

Kale Kerst


In elk geval voor de bewoners van de Agnes en de inwoners van de Boerhaavestraat. Nu is het al wel langer vrij zeker dat vanwege de sloop van de Agnes en de nieuwbouw daarvoor in de plaats (inclusief parkeergarage) het plantsoentje tussen het hoofdgebouw en de aanleunwoningen zou verdwijnen. Gisteren is de zaag erin gezet, en ook vandaag (zaterdag voor Kerst) wordt er stevig doorgewerkt.



PvdA/D66 was voor de aanleg van het nieuwe complex. Wij en ook anderen hebben er wel op gewezen dat het van groot belang is de relatie met de omwonenden, die toch al eufemistisch gezegd breekbaar was, met een zorgvuldige communicatie weer proberen te herstellen.
Want waarom nu zo snel? Timpaan, de projectontwikkelaar, geeft aan dat ze het broedseizoen voor willen zijn en ook niet het risico te willen lopen straks in Teylingen een kapvergunning te moeten aanvragen. En ja, het is "wat ongelukkig" dat de omwonenden niet van te voren per brief op de hoogte waren gesteld, maar nu door het geronk van de houthakkers werden overvallen.

Iets is hier niet in de haak. Een dergelijke grootschalige operatie moet van te voren geoffreerd en gepland worden. Dat kost tijd. En dan kun je in de tussentijd al best een mailing in orde maken met contactpersoon erbij enzovoorts. De uitvoerder gaf aan dat mensen van zijn bedrijf er "vorige week"al mee bezig waren. Dan kun je het aankondigen, hoe dan ook. Of is er doelbewust voor een overvaltechniek gekozen? Ik hoop van niet.

De bestuurders van de grote trekkercombinaties leken ook niet goed geïnstrueerd, gezien de klacht van een omwonende dat er een wel heel hard door zijn straat kwam waar toch een verbod voor bouwverkeer was aangebracht. Nog meer onzorgvuldigheid: de bomen die op onderstaande foto zijn omgezaagd, staan niet op terrein van de Agnes maar op gemeentegrond.



"Verkeerd aangekruist op de tekening", aldus de uitvoerder van Oranjewoud. Worden dat soort tekeningen dan niet gecontroleerd bij het afgeven van een werkvergunning? De gemeente weet dan als het goed is toch ook van hoe en wat? Wethouder van Steijn heeft nu aangifte gedaan van de drie ten onrechte gekapte bomen, maar ik had hem graag nog even aan de tand gevoeld hoe de gemeente hier nou insteekt. Gaat niet meer, dit wordt een opvolger (maar wie van de 5?), en die is nu nog niet eens in functie...


En nog zo iets onverkwikkelijks: de bezwaarmakers in de Artikel-19 procedure hebben nog niet eens antwoord gekregen op hun bezwaren, aldus de zeer betrokken omwonende Huub Paardekoper. Nu worden de stoelpoten onder hun verweer, namelijk het groen en de bomen, er onder vandaan gezaagd terwijl de procedure nog loopt. Het is typisch dat dat antwoord uitblijft, want in de leeskamer heb ik al een maand of twee geleden de argumentatie van het college op de ingebrachte argumenten kunnen lezen. Ook als ik zelf andere voorkeuren heb als bezwaarmakers, hun rechten moeten in de procedure gewoon gewaarborgd moeten kunnen worden.


Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard. Eerder per TGV, op deze manier. Staan wij als gemeenteraad voor de schier onmogelijke taak om het te moeten herstellen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten