zondag, september 21, 2008

Kerk en staat


De gemeente Teylingen heeft van de baptistengemeente Kaleb een brief gekregen, of bij de plannen voor Nieuw-Boekhorst ook ruimte vrij gehouden kom worden voor een onderkomen voor hen. Ik heb daar in de commissie Ruimte nog wel over gesproken. Kaleb verdient, net als de Rooms-katholieke kerk, de PKN en de moskee, ook een plek onder de zon. Maar als de gemeente in de voorzieningennota aandacht aan Kaleb en hun activiteiten zal willen besteden, moet ze dat ook doen voor alle andere religieuze instellingen en voor het gratis maatschappelijk werk wat die verrichten. En dat is flink! Of, even consequent, ze moet dat ook voor alle religieuze instellingen achterwege laten.

Tot nu toe draagt de gemeente niet bij aan de activiteiten van religieuze instellingen, en dat is naar mijn mening ook goed, om die scheiding tussen kerk en staat helder te houden. De ‘Kleine kerk’ in Voorhout heeft haar centrum ‘De Verdieping’ ook geheel zelf gefinancierd, en ook de restauratie van de st. Bartholomeus weet zich, met een bewonderenswaardige inzet van de geldwervers, zich aardig te bedruipen.

2 opmerkingen:

  1. Beste Joost,
    Ik begrijp je argument over scheiding van kerk en staat. Maar je erkent ook de belangrijke sociale functie van Kaleb. Is het dan niet jammer dat de staat wel profiteert van de voordelen van kerken, maar niet meedoet in het ondersteunen van die sociale activiteiten?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb op zich geen enkel bezwaar tegen het ondersteunen door de gemeente van sociale activiteiten die vanuit een kerk ontplooid worden, zo lang die activiteiten ook passen in het welzijnsbeleid zoals de gemeente dat formuleert. De WMO, reclassering, drugsdproblematiek: daar betekenen kerken al heel veel in, en een gemeenschappelijk optrekken van de lokale overheid en kerken daarin is alleen maar goed. Ik denk dat ik in dat verband de grens trek, waar het gaat om uitoefening van godsdienst: om dat te financieren of te huisvesten, is geen taak van de gemeente; m.i. blijft de gemeentelijke taak beperkt tot de ruimtelijke ordening. - al mag Kaleb wat mij betreft rustig het trefpunt blijven huren!

    BeantwoordenVerwijderen