zaterdag, september 06, 2008

kijk eens over de dijk


..van de ringvaart van de Haarlemmermeer! nu nog vet kleiig aardappelland, maar in 2020 zal Lisserbroek groter kunnen zijn dan Voorhout en Sassenheim nu. En misschien ook groter dan het Voorhout en Sassenheim van dan, als de onderhandelingen met Heijmans over Hooghkamer in hetzelfde tempo resultaat opleveren als de afgelopen 5 jaar.

Oftewel: vanochtend nam ik deel aan een excursie van de gemeenteraad door de 'regio'. Te beginnen langs een aantal punten waarlangs Holland Rijnland denkt de Noordelijke ontsluitingsweg tussen de N206 en de N205 (oftewel de Driemerenweg in de Haarlemmermeer) aan te brengen. Waar ze NU aan denken is grofweg van de Nortgodreef in Noordwijk, richting de noordelijke randweg in Voorhout, Jacoba van Beierenweg/Loosterweg, en dan doorsteken richting De Engel (buurtschap tussen Sassenheim en Lisse). Vervolgens rechtdoor, de ringvaart over, om ongeveer bij afrit 2 (Abbenes) op de A44 uit te komen. Laat ik er gelijk maar een plaatje van maken: **knipt en plakt met Google Earth en MS-Paint**



Maar goed , voor hetzelfde geld (of meer/minder natuurlijk) denken de dames en heren verkeersdeskundigen er over een paar maanden weer heel anders over.

Vervolgens door naar Hoofddorp, waar we in het Polderhuis ontvangen werden. Het Polderhuis is een negentiende-eeuws Heerenhuis waar het waterschap huisde, en nu door de gemeente Haarlemmermeer als ontvangstruimte wordt ingezet. Toch bijzonder om in zo'n statige omgeving de plannen voor de westzijde van de Haarlemmermeer (oa Lisserbroek) en Park 21 geschetst te krijgen. Park 21 zou tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep in moeten komen en een recreatiegebied groter dan Central Park in New York moeten worden. Heee... hebben we zoiets gisteren ook niet gehoord bij de presentatie van Randstad 2040? Arno van Kempen, burgerraadslid bij de commissie Ruimte, was even onze gastheer, omdat hij ook bij de gemeente Haarlemmermeer werkt. Arno, dankjewel voor de gastvrijheid en de toelichting! Het was erg... verhelderend!


Arno van Kempen, vlak voor zijn presentatie.

Het tijdschema was krap, dus effe lunchen in de bus en richting de braassemermeer, weaar we Door wethouder Doky Verhagen (Jacobswoude) werden voorgelicht over de toeristische ontwikkelingen tussen Kaag en Braassem.

Wethouder Doky Verhagen (Jacobswoude) over haar toeristische missie. Klaas Overbeek (griffie) en onze eigen wethouder Wim Hollart luisteren aandachtig

En dat op een zeer winderige ochtend bij de jachthaven Noorderhem. Zoals Gerrit van der Meer stelde: de Braassem, die is voor echte zeilers!


Jachthaven Noorderhem. De daar liggende boten zijn wel een maatje groter dan dat je in Warmond tegenkomt. Zo slecht gaat het dus niet in Nederland.

Kortom, een ochtend die mijn nieuwsgierigheid behoorlijk kon voeden. En met kleine verrassingen: ik kende de noordwestoever van het Braassemermeer helemaal niet, en dit landschap van eilandjes met kassen erop is toch wel heel apart.

Kassen, kassen en heel veel water in Roelofsarendsveen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten